Магистратите дадоха ход на процеса, който се гледа след протеста на прокуратурата срещу оправдателните присъди на Големия и Малкия Маргин и размера на наказанията на останалите подсъдими, наложени от Софийския градски съд през юни.

Днес пред съда свидетелства бившият полицай от отдел "Наркотици" в СДВР Николай Спасов, съобщи БТА. Той разказа за случай, при който преди години в полицията са дошли да свидетелстват Димитър Вучев-Демби и Мартин Станков-Рашо. Двамата твърдяли, че приближен на Вучев - Бисер Илиев, който е подсъдим заедно с братята Маринови, и още двама души организират група за убийства. В списъка били депутат от "Атака", бизнесмен от Сандански и Иван Тодоров-Доктора. Според обвинението Маргините и техните съучастници са подготвяли убийството на Доктора, но не и на другите двама. Свидетелят полицай обаче не уточни техните имена.

Софийският апелативен съд задължи главният секретар на МВР да предостави оперативната разработка, въз основа на която преди пет години се стига до ареста на братята Маргини, съобщи БНР. Ако това не се случи, Калин Георгиев може да бъда глобен за възпрепятстване на правосъдието.

Днес Красимир Маринов не се яви в съда, тъй като присъствието му не е задължително. Срещу по-малкия му брат Николай пък процесът се води задочно, защото е в неизвестност от януари.
Един от другите подсъдими - Стефан Рангелов, също не дойде в съдебната зала. Заради него не бе проведено и предишното заседание на съда на 12 ноември и на процеса не бе даден ход. Тогава стана ясно, че Рангелов е получил остър инфаркт и е настанен в Александровска болница в София.

Сега пред магистратите бе представена молба от името на подсъдимия делото да се води в негово отсъствие, съобщи "Фокус". Съдът прие съдебно-медицинска експертиза, според която той не може да участва в заседанията.

Очакваше се днес пред апелативния съд показания да даде и прокурорският свидетел Димитър Вучев, който е такъв и по делото срещу Златко Баретата, и "тайният" свидетел Иво Илчев. И двамата обаче не се явиха в залата, предаде "Медиапул".

След разпитите на свидетелите съдът постанови, че делото ще продължи на 24 януари 2011 г.

На 14 юни тази година Софийският градски съд оправда Красимир и Николай Маринови за поръчителство на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, убитият по-късно Иван Тодоров - Доктора и покойният вече финансист Никола Дамянов. Братята бяха оправдани и по обвинението, че са организирали и ръководили въоръжена престъпна група с цел извършване на поръчкови убийства, както и за незаконно притежание на оръжие.

Другите подсъдими - Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев, бяха глобени с 1000 лева за всяко от убийствата. Тримата получиха и наказание лишаване от свобода, заедно с Иво Карагеоргиев, като участници в престъпна група. Присъдите са между 3 и 5 години, като голяма част от тях подсъдимите вече са излежали.

Мерките на Маргините от постоянен арест бяха заменени с „подписка” до окончателното решение на горноинстанционния съд за изхода на делото.