Развиването на отношенията с Европейския съюз, Русия, Китай и САЩ ще бъде стратегическа цел на новото сръбско правителство, заяви Александър Вучич на последната си пресконференция като премиер на Сърбия, преди да поеме президентския пост, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние трябва да работим много и да градим имиджа на Сърбия, за да разчитаме на помощ от международната общност. Сигурен съм, че ЕС ще бъде стратегическа цел на правителството, както и продължаването на приятелските отношения с Русия, Китай и САЩ", каза Вучич.

По-рано той посочи като стратегическо направление за развитие и отказа от членство в НАТО.

Вучич подчерта, че Сърбия иска да остане военно неутрална страна и именно затова инвестира средства в отбраната си.

Новоизбраният президент отбеляза, че членството в НАТО би решило много проблеми, но би разцепило обществото за десетилетия, защото такова решение е против волята на 75 процента от населението.

Отговаряйки на въпрос, отправен му от лидера на радикалите Воислав Шешел, "колко време смята да стои на два стола и да води политика с Русия и ЕС", Вучич каза, че за него са приоритетни интересите на Сърбия.

"Това не са два стола. Шешел избира един от столовете открая, а аз избирам този в средата, сръбския стол, и не искам да избирам друг", каза той.

Говорейки за проекта за Велика Албания, предвиждащ обединяване на всички територии, на които живеят албанци (Албания, част от Гърция, половин Македония, Косово), Вучич каза, че той е неосъществим и Сърбия ще направи всичко възможно, за да му попречи.