На 11 декември работещите в една от най-задлъжнелите болници в страната започнаха предупредителни протестни действия, които ще продължат и в следващите дни. Ръководството, подкрепено от медиците, излязоха с декларация, в която искат решения за тежката финансова криза, в която е изпаднало лечебното заведение.

Dir.bg разговаря с клиничния лаборант Йорданка Георгиева, която работи от 31 години в болницата.

- МБАЛ Ловеч е задлъжняла от години. Преди близо година и половина имаше протести, какво ви накара да излезете отново?


- Несигурността за работните ни места. Нямаме възможност да обслужваме пациентите заради недостиг на консумативи. Не сме получавали заплати за последните четири месеца и това е причина голяма част от персонала да търси алтернативи. Много от специалистите напускат и това налага закриването на отделения.

- Смятате ли, че има воля от страна на държавата и общината, които са основните акционери в лечебното заведение, за решаване на тежката криза, в която е болницата?

- Воля няма. Запорите върху сметките на болницата стоят. Голяма част от общинските съветници не проявяват интерес към темата, а тези които го правят са малко. Кметът (Корнелия Маринова - бел.ред.) отдавна не се отзовава на срещите в МБАЛ.

- Смяната на ръководството през последните 2-3 години не промени особено ситуацията към по-добро, очаквате ли да се намери решение?

- Разбира се, че очакваме. В тази ситуация нито може да се осъществява медицинска дейност, нито си получаваме заплатите за свършената работа.

- Какви са настроенията сред колегите ви в болницата. Какво очаквате да се случи оттук нататък?

- Колегите се чувстват обезверени за бъдещето си. Надяваме се на компетентно управление, което ще изведе болницата от това състояние. Искаме да получим заплатите си, както е по трудов договор.