Поводът е решението да се отнемат лицензите на предприятието за производство, търговия и съхранение на оръжие на завода.

Въпреки непоносимата жега на протеста се събраха около 500 души. Цяла смяна от завода протестира, за да защитят правото си на работа.

Формалният повод за процедурата по отнемане лицензите на „Дунарит” е обвинение към член на съвета на директорите и съгласно закона трябва да започне процедура за отнемане на лиценза на завода за производство на военна продукция.

На 4 август от МВР е изпратено известие до директора на предприятието Кръстю Кръстев, в което му се дава срок за възражение.

Изпълнителният директор и членовете на борда на директорите – Кръстьо Кръстев, Никола Стоянов и Тодор Трифонов, междувременно подадоха оставки, като намерението им е така да се запазят лицензите и заводът да продължи да работи.

На място в завода пристигна министърът на икономиката Емил Караниколов и започна преговори с работниците.

Министърът ги увери, че никой няма намерение да затваря "Дунарит", тъй като той е много важен за военно-промишления комплекс.

Караниколов благодари за моралния акт, с които днес членовете на съвета на директорите са подали молби за напускане на дружеството. Това, според него, облекчава работата срещу отнемане на лиценза. С постъпката си директорите показали, че милеят за предприятието.

Иначе работниците споделят, че от 2001 година насам инж. Кръстев ръководи успешно предприятието и то в момента има печалба от 26 милиона само за миналата година.

Над 1300 души работят в предприятието. Всички имат осигуровки и добра социална програма.

Протестът е организиран от синдикатите. Няма спиране на движението. Той е мирен, но се надяват отново да има обществен натиск и общественото внимание да бъде изострено към проблема с “Дунарит“ и изобщо с военно-промишления комплекс, за да могат хората да запазят работните си места.

Спирането на производствения процес в предприотието ще доведе до непоправими последствия, свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия на България.

Отнемането на разрешителните на "Дунарит" ще се отрази върху цялостното изпълнението от България на вече сключени външни договори, подчертават синдикатите.