"Бунтовниците няма да преследват либийския лидер за престъпленията, които твърдят, че е извършил, ако се оттегли от поста си в следващите 72 часа", съобщи Джалил, цитиран от Ройтерс, предадоха БГНЕС и БТА.

Той допълни, че крайният срок няма да бъде удължаван.
"Кадафи няма никакъв шанс да остане на власт. Оттеглянето му е само въпрос на време", отбеляза бившият министър.

По повод противоречивите информации, че либийският лидер е предложил на опозицията преговори в Бенгази и е получил отказ, Джалил заяви, че въстаниците не са получавали подобно предложение от него.
"Нямаме никакви контакти с Муамар Кадафи", увери той.

В Триполи пък двама висши сътрудници на либийския лидер са поставени под домашен арест, каза източник, близък до правителството, цитиран от ДПА. Генерал Мустафа Каруби, член на Командния съвет на либийската революция, и министърът на отбраната Абу Бакр Юнис са под домашен арест, защото са били против операциите, които се предприемат срещу народа, обяснил източникът, пожелал да остане анонимен. Юнис е един от 26-имата души, на които ЕС забрани пътуванията и чиито активи замрази.

Вчера бившият министър на правосъдието потвърди, че ако Кадафи се съгласи да напусне страната, за да избегне нови кръвопролития, бунтовниците ще му предложат амнистия.
Националният либийски съвет се намира в източния град Бенгази.

Междувременно Европейският съюз се споразумя днес да обяви нови санкции срещу Либия, насочени основно към суверенен фонд на северноафриканската страни и централната й бенка, след като авоарите на полковник Муамар Кадафи и 25 души от близкото му обкръжение бяха замразени в края на февруари, предаде Франс прес, цитирайки европейски дипломати.

Споразумението трябва да бъде официално одобрено от правителствата на 27-те и да влезе в сила до извънредната среща на високо равнище на държавните и правителствени лидери, насрочена за 11 март в Брюксел.

Възможността за налагане на забранена за полети зона над Либия беше обсъдена по-късно днес в Съвета за сигурност на ООН, по време на консултации за събитията в Северна Африка, съобщи Франс прес. Дебатът за забранената за полети зона продължава и нейните привърженици подчертават, че тя ще бъде наложена само ако положението на цивилните стане достатъчно тежко, отбелязва агенцията.

Последна актуализация в 20.30 ч.