Това пише днес шведският вестник "Експресен", цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Министърът, който преди два дни подаде оставка в знак на протест срещу насилието срещу антиправителствените демонстранти, заявил пред кореспондент на изданието в Либия, че разполага с доказателства срещу Кадафи, но не ги оповестил.
Джалил казал, че либиският лидер издал заповедта на Абдел Басет ал Меграхи - единствения осъден за атентата.

"За да прикрие всичко това, Кадафи направи и невъзможното да прибере Меграхи от Шотландия", е цитиран да казва бившият либийски министър.
Меграхи бе освободен по хуманни причини от затвор до Глазгоу през август 2009 г. на основание, че страда от рак на простатата и се очаква да умре скоро. Той обаче още е жив, припомня АП.
Меграхи излежа едва 8 години от доживотната си присъда и бе върнат в Либия с личния самолет на Муамар Кадафи. Терористът беше посрещнат като герой в Либия, което предизвика международно възмущение.

Междувременно днес в либийският град Бенгази, в който революцията срещу Кадафи е най-силна, хиляди негови противници излязоха по улиците и обявиха края на епохата му. Те предадоха оръжието си на прокуратурата, след като изпратените да ги разпръснат военни преминаха на тяхна страна.

В същото време либийският заместник-министър на външните работи Халед Каим заплаши, че Ал Кайда била установила в източния град Дерна ислямски емират начело с бившия затворник от Гуантанамо Абделкарим ал Хасади. Министърът информирал за това посланици от страните на Европейския съюз, съобщи Франс прес. Той предупредил, че Ал Кайда предвиждала "талибански сценарий" за Либия.
"Те разполагат с радиостанция на къси вълни и започват да налагат бурката", казал също Каим, добавяйки, че ислямистите екзекутирали хора, които отказвали да им се подчинят.

От ЕС обаче обявиха, че спират търговията с оръжие за Джамахирията. Очаква се да бъдат приети и още санкции срещу режима на Муамар Кадафи.

Около 100 либийци протестираха тази вечер пред две от основните сгради на европейските институции в Брюксел - Европейската комисия и Съвета, с искане за реакция на събитията в тяхната родина. "Европа, къде са ценностите?", бяха сред най-често срещаните надписи на плакатите, които демонстрантите издигнаха.
Група студенти в престижния Лондонски икономически университет (London School of Economics - LSE) пък започнаха днес протест с настояване да бъдат отнети академичните степени на Сейф ал Ислам, един от синовете на Муамар Кадафи, който е автор на дисертация за демократизацията на международните институции.

Последна актуализация в 19,10 ч.