Собственикът на пътническата фирма "Юнион Ивкони", чийто рейс пострада, съобщи пред медиите, че са паднали части от осветителни тела. Пострадали няма, нанесени са само материални щети.

"Паднали са кабели и мазилка, изкъртени от стената на лявата тръба на тунел “Витиня” от камион с извънгабаритен товар. Инцидентът е станал около 11.45 часа днес. Засегнатите проводници са паднали върху автобус, движещ се непросредствено след камиона. При движението си, след като е закачил кабелите, ТИР-ът е опрял и в стената на тунела, което е станало причина за откъртване на малки парчета от страничната облицовка", опровергаха малко по-късно от АПИ.

Според официалната информация инцидентът е станал причина движението на АМ “Хемус” в района на тунела да бъде преустановено за кратко. Тръбата е почистена и падналият кабел – закрепен.

Трафикът е възстановен около 13.00 часа.

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов коментира пред в. "24 часа", че става дума за турски камион, чийто шофьор не е имал право изобщо да влиза в тунела.

"Доброто е, че се е разминало само с материални щети", каза още Попниколов.

По информация на "Юнион Ивкони" те са счупено предно стъкло и счупено огледало за обратно виждане, както и деформации по тавана на автобуса.

След инцидента пътниците бяха откарани с друг рейс.

Трафикът обаче цял ден беше затруднен. Заради ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" движението ставаше само в една от двете тръби на съоръженията и то двупосочно. Верижна катастрофа преди средния тунел "Топли дол" създаде втора тапа на виадуктите. Паднала мазилка и кабели в тунел "Витиня" допълнително усложни пътната обстановка, която изнерви блокираните в колите си шофьори, съобщи БНТ.

"Тези тунели седят затворени 9 месеца в годината сигурно.Това е необяснимо за мене", оплака се един от тях.

"Пет месеца правим нещо, което може да се направи за месец и половина", каза друг.

Заради продължителния престой в километричните колони по старите коли започнаха да прегряват.

"Колата ми е на газ. Нормално в това задръстване да загрее. Таке че чакаме малко да се охлади и продължаваме напред", оплака се още един шофьор.