Протестиращите се събраха в Докторската градина в София и с куфари и фреш от портокал символично призоваха за освежаване на здравната система, за да могат младите медицински специалисти да останат в страната.

Вижте снимки от протеста >>>

Лекарите, подкрепени от 4 неправителствени организации, настояха за по-високо заплащане с начална ставка от 4 минимални заплати (около 1500 лева), по-добри условия на работа, да не плащат за специализация, за да се обучават и да работят, предадоха „Фокус” и БГНЕС.
 
Те искат още обективни критерии за кариерно израстване, да се премахне финансовата диспропорция между медицинските специалности, ускорено изграждане на електронното здравеопазване, ефективни нови технологии.

Протестиращите попитаха - кой печели от ситуацията в момента, след като и лекарите, и пациентите са потърпевши.

Най-елементарната стъпка, за да се задържат лекарите в България, е увеличение на заплатите. Каква е мотивацията на един лекар да остане в България, след като в чужбина заплащането е 10 пъти по-високо, има по-добри условия, нормална среда, при която човек може да гледа семейството си и да се развива”, коментира д-р Деян Попов от Асоциацията за развитие на медицинската общност.

Той уточни, че над 200 души от випуска му вече са в Германия, Ирландия и Великобритания.

Според проучване между 400-500 лекари напускат България годишно, средната възраст на лекарите в Българи е 53 години, а смъртността сред медиците е по-висока заради напрежението, с което е свързана работата им.

Според онлайн анкета сред медици, специализанти и студенти под 40 години  80% от тях искат да напуснат страната. От тези 20%, които остават, впоследствие 2/3 също искат да напуснат. Затова протестиращите предупредиха за опасността през 2020 г. почти да не останат лекари.

В крайна сметка не лекарите ще страдат, а пациентите в България”, допълни д-р Радослав Наков.

Събралите се млади лекари припомниха, че България е на последно място в ЕС по индекса на здравния потребител, а най-големите проблеми на родното здравеопазване са корупцията и неравнопоставеността.

Според медиците един от основните проблеми е монополът на НЗОК, който води до масова асиметрия и убива здравеопазването. Те дадоха пример с Полша и Чехия, където този проблем е съществувал, но заплатите на младите лекари са били увеличени 2-3 пъти.