В интервю за „Зюддойче цайтунг” Самарас признава, че много неща в Гърция са се объркали, но подчертава, че е решен да промени това и да изпълни ангажимента за икономии в размер на 11,5 милиарда евро.

„Германците ще получат обратно парите си. Лично гарантирам за това. Всички останали също ще получат парите си обратно. Ние напълно ще изпълним своите ангажименти”, казва гръцкият премиер пред „Зюддойче цайтунг”, цитиран и от "Фокус".

В друго интервю пред вестник „Билд” Самарас призова за „глътка въздух” за изпълнение на мерките за икономии и реформи. По-рано днес председателят на Еврогрупата пристигна в гръцката столица разговаря с гръцкия премиер Андонис Самарас.
Евентуално удължаване на срока за изпълнение на плана за строги бюджетни икономии за Гърция ще зависи от доклада на инспекторите, заяви в Атина председателят на Еврогрупата.

Жан-Клод Юнкер обяви също така пълното си несъгласие с възможността за излизане на Гърция от еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Срещата е първата от серия срещи на Самарас с високопоставени европейски представители за обсъждане на прилагането на спасителното споразумение за затъналата в дългова криза Гърция.

Инспекторите от Тройката на гръцките кредитори /ЕК, МВФ и ЕЦБ/ ще представят доклада си за напредъка на Гърция през септември. От него ще зависи и изплащането на следващия транш от заемите.