"Възможностите на ЕС да оказва финансова помощ на Гърция не са безгранични. Да се хвърлят пари в бездънна яма е безотговорно дело", подчерта министърът. "Помощта за Гърция си има граници и ние не можем да разработваме още една спасителна програма", посочи Шойбле.

Междувремено германският "Шпигел" пише днес, че Гърция трябва да спести до 14 милиарда евро в идните две години вместо предвижданите досега 11,5 милиарда евро.

Тази преоценка на необходимите икономии е направена от тройката на кредиторите на Гърция /ЕК, МВФ и ЕЦБ/. През септември тройката ще поднови надзора си върху гръцката финансова ситуация.

Налага се Атина да спести повече пари от предвиденото заради проблемите с приватизацията и по-ниските постъпления от данъците, твърди "Шпигел". Засега гръцкото правителство се старае да изпълни своята част от споразумението по гръцкия дълг, тоест да спести 11,5 милиарда евро през 2013 г. и 2014 г. В междинен доклад на тройката обаче се подчертава, че гръцкото правителство не може да каже как ще спести тези пари. От инспекцията на тройката през септември ще зависи и отпускането на поредния транш от заемите за Атина на стойност от 31,5 милиарда евро.