Търновската епархия посреща мощите на светеца Никифор Прокажени, за който поверието гласи, че е летял по време на молитва и лекувал нелечими болести.

Иконата със светите чудотворни мощи на светеца пристигат първо утре в Габрово при храм "Успение Богородично."

Във Велико Търново мощите ще пристигнат на 16 юни, като светинята ще бъде тържествено изложена в центъра на катедралния храм "Рождество Богородично" на старопрестолната столица.  Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата ще бъде изложена в храма за поклонение през целия ден, а в 18:00 ч. ще бъда отслужен молебен за здраве.

Тайният светец

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13 годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога - той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

Свидетелство за едно чудо е споделил години след смъртта на св. Никифор, неговото духовно чедо, отец Евмений. Той се грижел за слепия и парализиран от проказата светия, като една нощ се усъмнил дали е изключил печката в болничната му стая. Върнал се натам изплашен да не се запали, но тихо отворил вратата. За негово огромно учудване, той видял страдалецът, който бил във въздуха, на метър от земята и изпаднал в молитва.

Ето и програмата по градове:

11 юни (вторник) - посрещане на иконата в храм "Успение Богородично" в Габрово, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец", автор монах Симон Светогорец.

12 юни (сряда) - посрещане на иконата в храм "Успение Богородично" в Горна Оряховица, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец".

13 юни (четвъртък) - посрещане на иконата в храм "Св. Димитър" в Лясковец, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец".

15 юни (събота) - посрещане на иконата в храм "Св. Илия" в Севлиево, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец".

20 юни (четвъртък) - посрещане на иконата в храм "Рождество Богородично" в Павликени, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец".

21 юни (петък) - посрещане на иконата в храм "Св. Параскева" в град Левски, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец".

22 юни (петък) - посрещане на иконата в храм "Преображение Господне" в Свищов, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец".

Поради големия интерес, скоро програмата с излагането на мощите на св. Никифор Прокажения в Търновска епархия ще бъде допълнен.