Сърбия предупреди Прищина, че ще защитава "всяка педя от своята територия", включително своята бивша област Косово, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предупреждението бе отправено от президента на Сърбия Томислав Николич, който говори след заседание на Съвета за национална сигурност в генералния щаб на сръбската армия.

Заседанието бе свикано във връзка с инцидент със сръбски влак, който за първи път от 18 години трябваше да пътува директно от Белград до град Косовска Митровица в Косово.

Вижте снимки >>>

Влакът, боядисан в цветовете на сръбското знаме и на който на няколко езика пише "Косово е Сърбия", бе спрян вчера преди да влезе в Косово, заради съобщения за планирано нападение от страна на етнически албанци.

"Макар че ние се постарахме да не покажем това, вчера бяхме на ръба на сблъсък", заяви сръбският президент.

Николич заплаши, че в отговор Сърбия няма да пропусне през своя територия нито един косовски албанец, които с хиляди пресичат страната в автобуси на път към страни от ЕС.

По думите на сръбския президент нито ЕС, нито НАТО са били в състояние да отговорят каквото и да е на Белград във връзка с инцидента с влака.

Ако няма свобода на придвижване за каква европейска цивилизация можем да говорим, за какво изобщо да говорим с Прищина и ЕС, попита сръбският президент.

Николич призова ЕС да коментира изявленията на премиера на Косово Иса Мустафа, че вчерашните действия на косовските албанци са били "съгласувани с ЕС".

Сръбският президент предупреди, че следващата албанска провокация ще завърши лошо. Ние не искаме сблъсък, но ще бъдем принудени да постъпваме не така както искаме, а така, както сме длъжни, каза той.

Сърбия не признава независимостта на Косово - своя бивша област, и не поиска разрешение за преминаването на влака, отбелязва Ройтерс.

Косовски медии публикуваха видеозапис как специални части на полицията в бронирани коли тръгват към границата със Сърбия в събота. Поисках от тях незабавно да спрат влака на всяка цена, заяви президентът на Косово Хашим Тачи пред вестник "Газета Експрес".