Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция за представяне на ръководството на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, предаде  “Фокус”.

Директор на центъра е бившият шеф на НСБОП и НСО ген. Румен Миланов, а заместници - бившият председател на ДАНС Петко Сертов и експертът към парламентарната комисия за борба с корупцията Елеонора Николова.

Създаването на БОРКОР е по предложение на федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Бюджетът е направен по предложение на германската страна.
Борисов благодари на Германия, че харчи пари, за да подпомогне България "в по-добрата работа срещу престъпността". По думите му, това звено не дублирало никакви други функции.

За да има доверие и в политическите партии, и в обществото, в случая не е важно дали аз харесвам г-н Сертов или г-жа Николова, каза Борисов.
Относно Николова, която била в полето на център-дясно, премиерът каза, че е работил много активно с нея в последните години като бил главен секретар на МВР и тя е безспорен авторитет и доказан професионалист.
(Елеонора Николова е бивш съдия и бивш кмет на Русе - бел.ред.)

По думите на Борисов, това, че Сертов е имал доверието на БСП, ДПС и НДСВ, когато е ръководил ДАНС по времето на Тройната коалиция, означава, че и сега ще се ползва с тяхното доверие.
„Именно затова конструираме тази структура, така че тя да бъде максимално прозрачна, публична, и в същото време - да гарантира със своите решения, че такива сигнали или приказки, които излизат в публичното пространство, ще има място, където да бъдат депозирани, проверявани и след като структурата излезе с решение, да се извинят или съответно да се даде на прокурор дадения сигнал”, каза Борисов.

Той добави, че БОРКОР ще работи с ОЛАФ и всички, които биха могли да изчистят един сигнал. Ако има данни за извършено престъпление, веднага се отива с една резолюция при прокурора и той си започва своето разследване, каза Борисов.
  
"Системата е доста обширна. Идеята е да се открият слабите места, които могат да повишат нивото на риска", обясни Румен Миланов. Този инструментариум можел да се използва и в други области. Той добави, че БОРКОР се намира в бившата сграда на Министерството на извънредните ситуации. Идвали са специалисти от Германия да огледат сградата.

„Много път ни чака още, но мисля, че ще оправдаем доверието на нашите партньори и на държавата”, каза Петко Сертов.
Елеонора Николова коментира, че се радва, че ще има възможност да работи в този център и за нея е предизвикателство да работи в област, в която цял живот се е готвила.

Около 150 души ще бъдат служителите на БОРКОР. Основните 40 човека ще са от щата на МС, а всички останали са командировани служители от останалите ведомства.

Много ми се ще премиерът да не познава документа, с който Комисията за контрол на ДАНС приключи скандала “Галерия”, защото в него е казано достатъчно много за конкретната персонална отговорност на г-н Петко Сертов и това прави невъзможно заемането на пост, коментира по-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти.
Той заяви, че ще предложи на сегашния председател на Комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов да изпрати този документ на министър-председателя, за да се запознае той с него.
Скандалното оперативно дело на ДАНС за "Галерия", по което през 2009 г. бяха подслушвани депутати от предишния парламент и журналисти, е било наредено от Петко Сертов, установи тогава комисията.

Защо ГЕРБ и „Атака", които критикуваха Сертов по времето, когато беше председател на ДАНС, сега мълчат за избора му за зам.-директор на БОРКОР, попита лидерът на СДС Мартин Димитров от парламентарната трибуна, цитиран от Дарик радио.
„Имам въпрос към ГЕРБ и „Атака": "Кой назначи Сертов за съветник на Бойко Борисов? Не ви ли е срам? Това е човекът на БСП и вие ще ни обвинявате после, че имаме колаборация с БСП. Срам нямате ли, колеги! Капка базов морал нямате ли?", ядоса се Димитров.

Той се закани да изкара всички изказвания на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който му се правел на морален съдник, за ДАНС и БСП.
Димитров припомни изказвания на Борисов за Сертов, че по неговото време ДАНС е деградирала и престъпният свят знае методите, движението на документи, как работи системата, затова трябвало преструктуриране.