Това съобщиха на съвместен брифинг в Граничното полицейско управление в Петрич главният секретар на МВР Георги Костов и прокурорът Весела Стоилова от Окръжната прокуратура в Благоевград, цитирани от БТА и "Фокус".

Откритото голямо количество наркотик е резултат от оперативната съвместна работа на главните дирекции "Борба с организираната престъпност", "Гранична полиция", агенция "Митници" и партньорски служби.

На 29 април при влизане в България на ГКПП "Кулата" е спрян за митническа проверка камион, управляван от 44-годишния гръцки гражданин Клеантис Димопулос.

При направения преглед с митнически рентген е открит тайник по цялата дължина на пода на полуремаркето. В него са намерени 275 пакета с общо тегло около 531 кг суха тревиста маса, която на полевия тест е реагирала на марихуана. Установено е, че заловената стока е с албански произход и е с много високо качество.

Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че наркотикът е на стойност 2,5 милиона евро. Според него това е първият по-стойностен удар на звено „Наркотици” към ГДБОП. 

Товарният автомобил, в който е открит наркотикът, е собственост на дружество, регистрирано в България, но негов едноличен собственик и управител е гръцки гражданин.

Клеантис Димопулос е задържан на 1 май с прокурорско постановление до 72 часа по обвинение за контрабанда на наркотици. Искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража е уважено от Окръжния съд в Благоевград на 3 май.

Гъркът е осъждан вече за контрабанда на цигари от Окръжния съд в Хасково. Присъдата му - "три години лишаване от свобода условно с четиригодишен изпитателен срок" е влязла в сила на 23 юли 2013 г., съобщи прокурорът Весела Стоилова.

По време на изпитателния срок на условната присъда той е извършил новото престъпление, за което сега му е повдигнато обвинение, уточни тя.