Арестът е извършен в понеделник следобяд, когато Боевски се е качвал на самолета за Мадрид, разказа Пасини. Наркотикът е намерен в стегнати пакети в куфарите му.

"Брутното тегло на пакетите е 9 кг. Те са били добре скрити вътре в багажа му, така че ние измерихме общото тегло на куфарите. Пакетите бяха много силно натъпкани, почти слепени със структурата на куфарите и нямаше как да ги премахнем без да загубим част от веществото. Не успяхме да измерим точното тегло, но това е често срещана практика. Така че чистото тегло на дрогата е около 5 килограма, обясни още началникът на летищната полиция.

Началникът на летищната полиция допълни, че олимпийският ни шампион е в полицейско управление "Пиньейрос" в западната част на Сао Паоло. "Случаят е предаден на федералното правосъдие на щата Сао Паоло и той ще отговаря за извършеното престъпление и ще бъде съден по бразилските закони за международен трафик на дрога", каза още Владимир Пасини.

По думите му в Бразилия има специален затвор за чужденци, извършили престъпление и най-вероятно Гълъбин Боевски ще излежи присъдата си там. За трафик на дрога бразилското правосъдие предвижда затвор от 5 до 15 години, но според Пасини е възможно и присъдата да е по-висока. След излежаването й Боевски няма да може повече да пътува до Бразилия.

Гълъбин Боевски се прибирал към България с дъщеря си Сара, която участвала в международен тенис турнир за купата "Санта Катерина" в град Итажаи, когато на летището е намерена дрогата. Момичето не е участвало в трафика и е предадено на местните власти, които ще организират придвижването му към България, допълни Владимир Пасини.

Телефонът му е изключен, близките му не бяха открити за коментар.

Това не е първият скандал около бившия спортист. През 2003 г. е наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за осем години и на практика това прекрати кариерата му.

През 2008 г. синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор, докато играел на “руска рулетка”. 
Малко след инцидента Боевски подаде оставка като общински съветник на ГЕРБ в София.

Най-големия си успех постига през 2000 г., когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.

ПП ГЕРБ е прекратила членството на спортиста Гълъбин Боевски на 25 април 2008 г., съобщиха от партията междувременно.
"Седмица след инцидента със сина му членството му в партията беше прекратено заради несъответствие между допуснатите действия от страна на Боевски и морала и устава на ПП ГЕРБ. След подаването на оставката си като общински съветник, Гълъбин Боевски по никакъв начин не е участвал в работата на партията", добавиха оттам.

Преди време друг наш спортист, шампион по културизъм, бе заловен в бразилския град Ресифе с 4 кг кокаин и осъден на 13 години затвор.