Това е основната промяна в Закона за движение по пътищата, която депутатите приеха окончателно на второ четене, съобщи електронното издание на в. "Сега".

Собственици на возила, които са ги отстъпили на шофьори без съответното свидетелство за управление, също ги губят в срок до един месец. И в двата случая свидетелството за регистрация на МПС-то ще се отнема при съставянето на акта за нарушение. Собственикът ще може да си го получи обратно по ред, който ще бъде определен от министъра на вътрешните работи.

С новите промени в закона чувствително нарастват глобите за пияни шофьори. Те ще губят книжките си за срок от 6 до 12 месеца и ще плащат глоба от 500 до 1000 лв. при концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила. Още по-строго ще се отнася законът с тези водачи, които откажат да им бъде направена проверка за алкохол. Те няма да могат да се качат в автомобил за 2 г. и ще бъдат санкционирани с 2000 лв.

До 200 лв. може да стигне глобата за шофьор,който преминава на червен светофар или не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека, записаха още депутатите с окончателните промени в Закона за движение по пътищата, предаде БНР.
При първо нарушение глобата ще е 100 лева и ще удвои, ако това се случи за втори път. При повторно нарушение за месец ще бъде отнемана и шофьорската книжка.

По-големи санкции ще има за пешеходци и велосипедисти. Глоба от 50 лева ще се налага, ако пешеходецът преминава през огражденията от парапети или вериги и не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.
Велосипедистите, които не носят светлоотразителни жилетки, съгласно установения ред, пък ще плащат глоба от 10 лв.
500 лева става глобата за таксиметров или професионален шофьор,който няма удостоверение за психологическа годност.