Това съобщи директорът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев, цитиран от „Фокус”.

По думите на Милчев пътните полицаи ще са безкомпромисни към тези т.нар хитри водачи.
"Такива шофьори използват вратичката в закона, тъй като знаят, че са употребили повече алкохол и за да не им се образувало дело отказват да бъдат изпробвани. Затова КАТ е взел решение, че на всички такива водачи ще им се определя 1000 лв. максимална глоба", обясни шефът на КАТ.

Вчера и днес са били проверени над 450 водачи, като трима от тях са били употребили алкохол. За миналата седмица в София обаче са заловени 37 шофьори, седнали зад волана, след като са пили. От тях 5 са жени.

"Към жените винаги сме се отнасяли малко по-меко, но когато започнат да участват в произшествия, ние трябва да вземем отношение. Но катастрофите с жени са много по-малко. Те са много по-дисциплинирани по принцип. Учудващото е обаче, че започват да показват неща, които не трябва да се случват", коментира Богдан Милчев.
Директорът на столичния КАТ посочи, че наскоро в София е била заловена жена с 3,4 промила алкохол в кръвта. Това е провокирало от КАТ да направят новата си акция за алкохол - денонощни проверки за пияни шофьори.

"Дълго време се е смяташе, че жените не пият, но те все по-често започват да употребяват алкохол, а и да си позволяват да шофират. Не казвам, че жените са алкохолици, тъкмо обратното – те са само 5 от 37", уточни комисар Милчев.

В момента столичният КАТ има много малко консумативи за дрегера за наркотици, които се пазят за по-тежките пътно-транспортни произшествия. Откакто работи дрегера, с негова помощ са установени трима души, седнали зад волана, след като са употребили наркотици.
В момента се провежда обществена поръчка за доставка на допълнително консумативи, предаде БГНЕС.

По думите на комисар Милчев  50% от водачите в София вече спират на пешеходна пътека, а от лятото досега са санкционирани над 2200 пешеходци, които не са пресекли правилно в столицата. Според Милчев най-големият проблем на столичния КАТ е именно да се научат водачите да спират на пешеходна пътека.