Това съобщи говорителят на Шуменската окръжна прокуратура Димитър Димов, цитиран от БТА.

В петък Джамалов, който е един от ключовите свидетели срещу Петър Стоянов - Сумиста и останалите обвиняеми по делото, потвърди показанията си, дадени в досъдебното производство, и заяви, че отказва да дава показания в съдебна зала, защото се притеснява за своя живот и този на близките си. Той се аргументира с това, че на 3 януари е направен опит за покушение срещу него.

Единият от адвокатите на подсъдимите - Илиян Василев, пък изрази безпокойството си, че се извършва инструктаж на свидетелите, аргументирайки се с това, че Боян Джамалов е казал думи, идентични на тези на първия свидетел – Георги Петков.

Днес говорителят на прокуратурата в Шумен категорично заяви, че държавното обвинение не е инструктирало свидетели, а твърденията са неверни и манипулативни. Той уточни, че прави изявлението заради опитите за манипулиране на общественото мнение, които приписват закононарушения на окръжната прокуратура.

Съдебното заседание днес започна с ново искане обвиняемите да бъдат без белезници в залата. Съдът повтори решението си от миналата седмица и отхвърли искането. Сумиста пък настоя да зададе 40 въпроса на свидетеля Джамалов. Молбата си Стоянов отправи, докато даваше обяснения във връзка с показанията му. По думите на подсъдимия от въпросите, които е подготвил, ще се изясни цялото дело. Той обясни, че в досъдебното производство не е дал обяснения, защото казаното от него щяло да бъде манипулирано.
"Огромният политически и медиен натиск върху делото не ми даде възможност да изразя мнението си", допълни Петър Стоянов.

Впоследствие защитниците на подсъдимите поискаха да се направи очна ставка между Сумиста и Джамалов заради многото противоречия в твърденията на двамата. Прокуратурата възрази срещу искането с мотива, че Джамалов не е свидетелствал в залата. Съдът обаче допусна осъществяването на очната ставка. След нея Стоянов ще има възможност да зададе своите въпроси към свидетеля.

Делото срещу "Килърите" започна на 27 юни. Пред съда като обвиняеми са изправени Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група, умишлени убийства и палежи.