Той е починал след падане от 20 метра, съобщиха от полицията във Враца. Сигнал за инцидента е получен в 19.28 часа вчера.

61-годишният мъж се качил да свали установка, по-която по-рано през деня група деца тренирали скално катерене, съобщават сайтът "Трибали" и вестник "Конкурент". Той загубил опора и паднал, починал е на място.

15 минути преди трагедията учениците си тръгнали и не станали свидетели на инцидента.
Очевидци разказаха, че миналата година Костов е паднал от същата скала, но тогава е извадил късмет.

Страстта на Гьоко от врачанското село Згориград по катеренето започва още, когато е на 12 години. Много рядко е ползвал обезопасителни въжета и пособия. Тренирал постоянно и се бил ошлайфал до такава степен, че се разхождал по ръба на скалата и не трепвал, разказват катерачи.

За Гьоко се носят легенди. Изкачвал е без осигуровка Вратцата, която е най-голямата скална стена у нас - близо 550 м.

Той е обучавал много младежи на скално катерене, участвал е в изготвянето на туристическите маршрути във Врачанския балкан, а тези до водопада Скакля са само негово дело.

Мъжът обаче не е успял да сбъдне детската си мечта - да бъде професионален алпинист.Това е и причината да не участва в големите български експедиции, съобщи bTV.

Желанието му е било толкова голямо, че дори отишъл на летището и се молил на ръководителя на експедицията до Еверест пред 1984 г. да го качат на самолета.