Джулиан Асандж бе арестуван във Великобритания по обвинения в Швеция за сексуални престъпления, припомнят световните агенции, цитирани от БТА. Асандж трябва да остане още 48 часа зад решетките, докато британският Върховен съд разгледа шведското обжалване.

Адвокатът на австралиеца - видният правист по дела за човешки права и екстрадиции Джофри Робъртсън, заяви, че голям брой изтъкнати личности по света са предложили общо около 200 хиляди лири (315 хиляди долара), с които да бъде платена паричната гаранция на Асандж.

По-рано днес съдията Хауард Ридъл постанови Асандж да бъде освободен под гаранция при строги условия до следващото заседание, насрочено на 11 януари. Асандж трябва да носи електронна гривна за установяване на местонахождението му, да живее на определен адрес в Лондон, да спазва полицейски час и да внесе 240 хиляди лири (282 хиляди евро) гаранция, съобщи Франс прес.

Срещу 39-годишния австралиец Джулиан Асандж по-рано тази година бяха подадени жалби от две шведски гражданки, доброволни сътруднички на "Уикилийкс". Те го обвиняват в неправомерно поведение по време на сексуален контакт с тях, докато Асандж е пребивавал в Швеция. Шведската прокуратура настоява за екстрадирането на австралиеца в Швеция.

Асандж, който се предаде доброволно на Скотланд ярд, отрича обвиненията и се бори в съда против екстрадицията. Въпросът за екстрадирането му ще бъде разгледан на 11 януари.  

Джулиан Асандж е създателят на специализирания сайт "Уикилийкс" , който публикува секретни документи. 250 000 американски дипломатически документи, чието публикуване започна на 28 ноември, допълни изнасянето на 
стотици хиляди класифицирани документи на американската армия за войните в Афганистан и Ирак. Това разтърси Пентагона, като разкри най-добре
пазените му тайни.