Това съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на Скотланд ярд, предаде БТА.

Шведски прокурор издаде заповед за ареста на 39-годишния австралиец, който е заподозрян в сексуални престъпления. Асандж категорично отрича обвиненията.
Той се е предал доброволно на полицията в 9.30 ч., съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. По-късно днес трябва да се яви пред съд в Уестминстър.
По информация на "Дейли Телеграф", който цитира говорителя на лондонската полиция, Джулиан Асандж е задържан от имиграционния отдел, след като се явил на насрочена за 9,30 ч. среща.

За временното освобождаване на Асандж е определена гаранция от 300 000 долара, която трябва да се внесе от най-малко шест души. В противен случай той ще остане в ареста.

Арестът на Джулиан Асандж е удар срещу свободата на медиите и няма да попречи на нашата организация да публикува тайни в интернет, заяви говорител на сайта Уикилийкс, цитиран от Асошиейтед прес. Кристин Храфнсон заяви, че е бил в контакт с основателя на сайта през последните 24 часа. Той отказа да коментира душевното състояние на 39-годишния австралиец преди ареста.

Арестът на Асандж е добра новина, каза американският министър на отбраната Робърт Гейтс по време необявеното си посещение в Афганистан, съобщи Франс прес.

Същевременно американският вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че Асандж е предупредил, че ще публикува още поверителни документи, ако срещу него бъдат предприети съдебни действия. Подобна заплаха е проблем за администрацията на президента Обама, която проучва начини как да започне евентуално съдебно преследване срещу него или срещу неговия сайт заради публикуваните секретни дипломатически телеграми.

Асандж вече увери, че дал на повече от 100 000 души целия архив от 251 287 американски секретни дипломатически телеграми, част от които от седмица насам излизат на страниците на няколко издания.
Според "Сънди таймс" Асандж притежава непубликувани досега видеоматериали, на които личат последиците от въздушни удари на САЩ в Афганистан с много цивилни жертви, документи за затвора за предполагаеми терористи в базата "Гуантанамо", както и компрометираща информация за американската банка "Bank of America" и британската петролна компания "Бритиш петролиъм".