31-годишната Емилия Великова отивала на рожден ден с двете си деца - 7-годишния Виктор и 40-дневно момиченце, когато били пометени от лекия автомобил на Колев. БМВ-то се движело с бясна скорост и след удара водачът избягал и се укрил. По-късно бе задържан. Оказа се, че Колев е бил санкциониран от КАТ девет пъти - за превишена скорост и за шофиране след употреба на алкохол.

Майката и бебето бяха настанени в ямболската болница. Емилия бе с комоцио и черепно-мозъчна травма, но без опасност за живота. Бебето също бе с комоцио и охлузни рани. Момченцето бе прегледано и освободено, но в силен шок.

Преди седмица районните магистрати в Ямбол освободиха от ареста шофьора Яни Колев. Те му определиха мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лева. Това предизвика вълна от недоволство и днес десетки майки се събраха пред Съдебната палата в града, за да протестират, съобщи БНР.

Прокурорът по делото Димитър Люцканов поиска от съда Яни Колев да бъде повторно задържан под стража, тъй като извършеното от него е с висока степен на обществена опасност и той може да се укрие. Утежняващо вината обстоятелство е, че след инцидента Колев не е помогнал на пострадалата и се е укривал часове наред, преди да се предаде.

Защитата пък настоя мярката да остане парична гаранция, тъй като няма доказателства по делото, че Колев е причинил тежка телесна повреда на 31-годишната Емилия Великова, както и че е карал след употреба на алкохол.

Окръжният съд обаче потвърди наложената мярка и остави на свобода 31-годишния Яни Колев.

Пострадалата Емилия Великова коментира пускането на шофьора под парична гаранция така: "Човекът е на свобода, може да си прави каквото си иска, може да отиде в игралната зала, може да си удари две ракии, да отиде да блъсне някоя жена. И, ако жената не е умряла, да продължи по същия начин".

Преди няколко дни в интервю за bTV обвиняемият заяви, че не е карал бързо, но колата му е поднесла и затова се е стигнало до удара.

На въпрос защо е избягал, Колев отговори: „Много се уплаших, стъписах се. Голяма паника, голям страх. Шокирах се нещо (...) Осъзнах чак следобед какво е станало. Прибрах се в къщи, пуснах щори, всичко, изключих телефони, стоях на тъмно. Вече като дойдох малко на себе си, около 15:30 – 16 ч., звъннах на майка ми. Дотогава бях много притеснен, не можех да говоря, не можех нищо. Тя се обади на вуйчо ми и с него отидох в полицията, защото сам нямах кураж, бях много уплашен наистина“.

Мъжът твърди, че нямало откъде да знае, че полицията го търси. Той си обяснява случилото се с технически проблем в колата. Яни Колев допълва, че съжалява и би поискал прошка от пострадалата Емилия.