В неделя по време на официалната пресконференция на БСП и новоизбрания държавен глава след края на изборния ден, журналистката Илиана Беновска хвърли на Румен Радев червена ябълка с пожеланието в края на мандата му тя да е още здрава. Генералът хвана плода във въздуха и отговори, че това не е забраненият плод.

Случката обаче предизвика бурни реакции в социалните мрежи за липсата на реакция от гардовете на НСО, както и за липса на зона за сигурност в залата за пресконференции, а бившият вътрешен министър Богомил Бонев написа в личния профил: "Ако това се беше случило в САЩ, сикрет сървис щеше да застреля Беновска веднагически!" (спазен е оригиналният правопис - бел.ред.)

Днес от Националната служба за охрана разпространиха официалната си позиция по случая, в която посочват, че охраната в НДК е била планирана и осъществена  като комплекс от действия за защита на обект и обезпечаване безопасността на застрашени лица при участието им в масови прояви или дейности с краткосрочен характер.

Според службата, охранителният екип в залата е бил съставен от опитни и достатъчно на брой служители, които са приложили предвидените в закона средства и способи за контрол - охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол.

Гардовете на НСО са извършили предварителна щателна проверка, включително на пренасяния личен багаж и други вещи, на акредитираните журналисти, гостите, техническият персонал и всички други длъжностни лица с право на достъп до зала 3 на НДК, използвана от международния пресцентър.

"При проверката не са открити общоопасни средства или предмети, които биха създали реална опасност за сигурността. Хранителните продукти, като плодове и зеленчуци и други вещи за лична употреба, не са вещи, които НСО има право временно да задържа в рамките на мерките за безопасност", категорични са от службата.

Според ръководството на НСО, контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу ген. Румен Радев, е съвършено ясен.

"Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване", допълват от НСО.

По закон Националната служба за охрана трябва да се грижи за сигурността на новоизбрания държавен глава след официалното съобщение на Централната избирателна комисия за изборните резултати. То бе обявено преди минути.