Сирените в Тел Авив обаче завиха в пиковия час и хората се втурнаха към бомбоубежищата в първата пряка атака срещу търговската столица център на Израел след войната в Залива от 1991 г., предаде БТА.

Бригадите Ал Кудс, клон на палестинската групировка Ислямски джихад, поеха отговорността за атаката и поясниха, че Тел Авив е обстрелван с една ракета "Фаджр-5", иранско производство, с обсег 75 км.
"Разширихме обхвата на битката, достигайки Тел Авив. Онова, което предстои, ще бъде далеч по-мащабно", заявиха в декларация екстремистите.

Кореспондент на ИТАР-ТАСС съобщи, че е чул една експлозия. После обаче се повили съобщения за взривове в южното предградие на Тел Авив - Яфа, както и в сателитните градове Бат-Ям, Холон и Реховот.

По-рано днес една от ракетите, изстреляни от ивицата Газа, падна в южните покрайнини на Ришон Лецион, сателитен град на Тел Авив, намиращ се на едва 15 км южно от Тел Авив. Израелските медии съобщиха, че ракетата се е взривила в пясъчните дюни край развлекателен парк в края на града без да причини жертви и щети.
Градът е дом на близо 228 хиляди души, което го прави четвъртия по големина в страната. Намира се на близо 50 км северно от Газа. Това е най-далечната точка, до която достига палестинска ракета от началото на израелската офанзива в Газа вчера.

Премиерът на Израел Ехуд Барак заповяда мобилизацията на 30 хиляди души от резерва.

В сряда следобед Израел започна военна операция с кодовото име "Стълб на отбраната" срещу въоръжени групировки в палестинската територия. Това стана след като трима израелци бяха убити при ракетно нападение срещу град Кириат Малачи, близо до ивицата Газа в Южен Израел. Телевизията излъчи кадри от опустошен апартамент на последния етаж на жилищен блок, който е пострадал най-тежко от ракетното нападение.

Общо 15 палестинци са загинали, а най-малко 150 са били ранени от началото на операцията "Стълб на отбраната". Тя започна с ликвидирането на шефа на военното крило на ислямисткото движение Хамас, Ахмед ал Джабари.

Израел ще предприеме всички необходими действия да защити цивилното население от ракетите от Газа, заяви, цитиран от Франс прес, премиерът Бенямин Нетаняху  днес. Израел ще продължи да извършва необходимите действия в защита на населението си, каза Нетаняху на телевизионна пресконференция в Тел Авив, и подчерта, че армията е готова "да разшири значително операцията си" в Газа, предаде БТА.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак изтъкна, че операцията на армията "е парализирала почти изцяло" арсенала на ХАМАС.

Според израелски говорител от вчера следобед израелските военновъздушни сили са нанесли около 150 удара над палестинския анклав.

Същевременно от Газа са били изстреляни над 200 ракети, отнели живота на трима израелски граждани и ранили още 16 души, посочват израелската полиция и медицински източници. Палестинското ислямистко движение Хамас, което държи властта в Газа, отказа всякакви дискусии за евентуално примирие с Израел за момента. Няма да се поддадем повече на измамите на окупатора, каза днес говорител на групировката.