Срещу Строс-Кан има седем повдигнати обвинения, включително за опит за изнасилване на камериерката от луксозния нюйоркски хотел, която подаде жалба срещу него.

Днешното явяване на Строс-Кан е първата фаза на делото срещу него пред съд със съдебни заседатели, посочва АФП, цитирана от БГНЕС. Облечен в тъмносин костюм, бившият директор на МВФ застана пред Нюйоркския върховен съд със сключени ръце.
"Невинен", отвърна той на въпрос за какво пледира.

Строс-Кан може да получи присъда между 5 и 25 години затвор, ако бъде признат за виновен по най-сериозното обвинение срещу него - в опит за изнасилване.

Съдия Майкъл Оубъс насрочи следващото изслушване по делото за 18 юли, след което Строс-Кан, придружен от съпругата си - френската телевизионна журналистка Ан Сенклер, напусна залата и се отправи към колата си.

Финансистът беше арестуван през месец май по обвинения в сексуално насилие над 32-годишната емигрантка от Западна Африка.
По-късно той беше освободен срещу 1 млн. долара гаранция.
Той обаче е държан под домашен арест в луксозна къща, охранявана от въоръжени бодигардове и поставена под 24-часово видеонаблюдение.

Прокуратурата заяви миналия месец, че доказателствата срещу Строс-Кан се трупат с всеки изминал ден. С тестове е било установено, че материал, открит по униформата на камериерката, съвпада с ДНК на бившия шеф на МВФ, предаде АФП, цитирана от БТА.
Адвокатите на Строс-Кан обаче вероятно се готвят да съсредоточат усилията си върху тезата, че техният клиент е правил секс с жената по взаимно съгласие.