Заповедта регламентира и осигуряването на възможност за бързо и адекватно реагиране в рамките на закона срещу евентуални нарушения на изборния процес.

Следобяд ще бъдат подписани и методически указания в прокуратурите в страната, които отменят съществуващите, обяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". Новото в тях ще начинът на използването на специални разузнавателни средства при разследването на злоупотреби по време на изборния процес.

"Гаранция за законосъобразното използване на СРС-тата е това, че те ще бъдат използвани само по искания на наблюдаващите прокурори по образувани досъдебни производства за нарушения на изборния процес", обясни Цацаров.
 
Така МВР само няма да може да инициира подслушвания, например по разследване за купуване на гласове.

С методическите указания предвиждаме присъствено дежурство на прокурори, както в изборния ден, така и в двата дни преди изборния ден, каза на пресконференция зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова обясни, че в МВР ще "бъде създаден план за конкретните действия" с оглед охраната на изборния ден.
 
От своя страна председателят на ДАНС Константин Казаков посочи, че тази заповед създава много добра координация между трите звена. Той обясни още, че агенцията също е създала необходимата организация.

Преди дни, на среща с премиера Марин Райков, лидерът на БСП Сергей Станишев настоя да бъдат отстранени тези висши служители на МВР, които са близки до Цветан Цветанов, за да бъде гарантиран честен вот.