По думите на Петров от него се страхува най-много този, който го познава най-добре, цитираха го БГНЕС и "Фокус".

Според бившия съветник в ДАНС това е факторът на най-високо ниво в управлението на държавата – именно премиерът, както и бивши колеги от агенцията, а също и хора с големи интереси в банковите среди.
Шефът на съюза за стопанска инциатива заяви, че на изборите ще се конкурира само ако Бойко Борисов е кандидат.

Запитан дали назначението на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов в БОРКОР е опит за смирение между него и премиера, Алексей Петров отговори: „Нямам лични конфликти с Борисов, за да говорим за договорки и смирение. Смирение, да, защото сме в пости, но примирение – не. Ние имаме концептуални различия, няма как да се договаряме. Няма какво да деля с г-н Борисов”.
Според него, трябвало да остане с неизяснен статут, за да се твърди, че е престъпникът на прехода.

За пореден път прокуратурата отложи предявяването на обвинението срещу обвинения за ръководител на групата "Октопод", предаде БТА. Само преди седмица главният прокурор Борис Велчев и градският прокурор Николай Кокинов обещаха, че до дни на Петров ще бъде повдигнато обвинение. И двамата се възмутиха, че година и няколко месеца разследването не е приключило.

Поредното отлагане на финала на разследването е заради показания на анонимен свидетел, дадени вчера, съобщи адвокатът на Петров - Васил Василев, който заедно с клиента си престоя около 15 минути в сградата на следствието. Василев посочи, че за днес призовката е била за предявяване на материали и на обвинения.

Самият Алексей Петров коментира, че разследването срещу него се намира в нова фаза на "изпълнение на политическа поръчка на наблюдаващия прокурор Светлозар Костов".
"Мисля, че се налага нова целесъобразност покрай изборите, за разлика от миналия август, когато той ме заплашваше, че ако не изпълня негови искания, делото срещу мен ще бъде разделено и ще съм служебно осъден", каза той. По думите му, сега тактиката е друга - забавя се предявяването на материалите по делото.

Бившата барета призова главния прокурор да изведе хора като Костов от прокуратурата заради грубо вмешателство в икономическия и политическия живот на страната.
„Крайно време е прокуратурата от обслужваща да си вземе ролята на контролна. Някой ден историята ще потърси отговорност от прокуратурата за случилите се безобразия в тази година и половина. Преходът е сбъркан заради намесата на държавните институции, на първо място вече очевидно е прокуратурата – единствената безконтролна институция в републиката”, коментира още Петров.
Той обаче не бил запознат с "политическата целесъобразност на прокуратурата" да бави процеса срещу него.

"Не може да се занимава с мен една година цялата държавна машина, а в същото време г-н Цветанов (вътрешния министър - б.р.) да извършва редица престъпления пред очите на обществото. Този двоен стандарт съсипа държавата", каза Петров и добави, че бил в ареста, за да е извън обществено-политическия живот.