Под кандидатурата на Цацаров са се подписали Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Галя Георгиева, Светла Петкова и Каролина Неделчева, предаде БТА.

Председателят на ВАС Георги Колев и друг член на ВСС - Юлияна Колева, заявиха, че не са се подписвали под кандидатурата на Цацаров.
Колева е бивш депутат на ГЕРБ, а за Цацаров се смята, че е фаворит на партия. По-рано обаче тя прокара правило за избор на главен прокурор, което според магистрати ще бъде в полза именно на Цацаров.

Мотивите за внасянето на кандидатурата на Сотир Цацаров са свързани с качествата му като административен ръководител, впечатлени сме от неговата юридическа подготовка и квалификация, каза пред журналисти бившият зам.-главен прокурор Михаил Кожарев, цитиран от "Фокус".

Кандидатурата на Цацаров е придружена с изискуемите негово писмено съгласие и кадрова справка, съобщи Ясен Тодоров.
На следващото заседание на съвета, както е по закон, кандидатурата му ще бъде публично обявена. От тогава започва да тече срокът, в който кандидатът може да представи своята концепция и всички други документи, които изискваме от него, поясни Тодоров.

"Виждам процедурата по избор на нов главен прокурор като състезание на идеи и състезание на кандидати. Благодаря на колегите за доверието към мен”, коментира по-късно пред “Фокус” самият Сотир Цацаров. Цацаров изтъкна, че предстои да бъдат издигнати други кандидатури, в което е сигурен.

Пред БТА относно концепцията, че ще се опита да заложи на идеи за промяна на прокурорската система отвътре, като фокусът ще бъде прокурорът на първа линия"- този, който с тогата ежедневно е в съдебната зала.
"Тяхната работа би трябвало да се промени и основната задача на главния прокурор е да създаде необходимите условия за нормална работа именно на прокурорите от първа линия", смята Цацаров.
Той посочи два момента - да се обмисли възможността за преодоляване на неравномерното натоварване на протурската система и на второ място - разтоварване от несвойствени функции.

По-рано председателят на ВКС Лазар Груев отговори на въпрос на журналисти има ли сценарий за избор на главен прокурор с думите: "Ако има сценарий, то той не е добър". Магистратът добави, че в стола на главния прокурор трябва да седне почтен човек.

ВСС днес прие изцяло нови правила за избор на главен прокурор и председатели на върховните съдилища, които бяха оспорени от част от членовете на съвета. Ако досега изборът ставаше с бюлетина, а изслушванията бяха по азбучен ред, сега ще се гласува само електронно, а гласуването ще става по реда на постъпване на кандидатурите.

Според Юлияна Колева е възможно да се нанесат още уточнения в правилата, защото след гласуването за първия кандидат, може да се окаже безмислено гласуването за втория по ред, подал документи.

Нов главен прокурор ще бъде избран най-рано на 13 декември.


Сотир Цацаров е роден в Пловдив през 1966 година. Завършил е английска гимназия и право в Софийския университет. През 1992 г. става съдия в Районен съд - Асеновград, а след четири години и председател на Районния съд в Асеновград. През 1998 г. е избран за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив, наказателно отделение, а след една година става и председател.