Основната дискусия между членовете бе за сроковете за кандидатури, изслушване на кандидатите и въпросите към тях, предаде БТА. В крайна сметка ВСС реши една седмица след номинациите кандидатите да представят концепциите си, две седмици след това да има право за въпроси към тях, а след това да има седем дни за изслушване. Така на практика нов главен прокурор може да бъде избран не по-рано от средата на декември - на 13-и, съобщи "Фокус".

Изненедващо, кадровиците решиха, че ще избират електронно "тримата големи" в съдебната система. Председателят на ВКС Лазар Груев каза, че трябва да се гласува с бюлетина, защото, за да има промяна във всяко правило, трябва да има причина.
"Досегашният ВСС е гласувал електронно, когато е имало един кандидат, когато са били двама кандидати, сме гласували с бюлетина", каза той и посочи, че обществото трябва да знае – колко и какви гласове е получил всеки един от кандидатите за главен прокурор.

Членът на ВСС Незабравка Стоева също посочи, че електронният начин на гласуване не може да отчете недействителните бюлетини.
Въпреки това решението беше прието.

Одобрено бе и предложението на члена на ВСС Юлиана Колева кандидатите да не се гласуват по азбучен ред, а по ред на постъпване на кандидатурите.
"Когато има въпроси, които трябва да бъдат изяснявани около някой кандидат, той ще може да предостави своя отговор", каза още Колева относно увеличаването на срока за задаване на въпроси.

Като казус бе поставен въпросът и какво да е гласуването, ако кандидатът е само един. По закон за главен прокурор може да бъде избран кандидат, който е събрал поне 13 от гласовете във ВСС. В противен случай, дори и на балотаж, при липса на 13 гласа главен прокурор не може да бъде избран.

В крайна сметка ВСС единодушно откри процедурата за избор на главен прокурор. Всички членове подкрепиха предложенията с явно гласуване.

Часове след като приеха новите правила няколко членове на ВСС внесоха кандидатурата на председателя на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

Миналата седмица за изпълняващ длъжността главен прокурор бе избран Бойко Найденов, който беше заместник на назначения за конституционен съдия Борис Велчев с ресор "разследване". Междувременно Найденов бе преизбран и за шеф на Националната следствена служба.
Името му се спряга и като една от възможните кандидатури и за главен прокурор, освен тази на зам.-главния прокурор Галина Тонева.

Лазар Груев отговори днес на въпрос на журналисти има ли сценарий за избор на главен прокурор с думите: "Ако има сценарий, то той не е добър". Магистратът добави, че в стола на главния прокурор трябва да седне почтен човек.