Той добави, че кредитните институции трябва да се грижат повече за информираността на клиентите си.

Според него, голяма част от бизнес клиентите вече подобряват дейността си и това се отнася не само до износителите, но и до работещите за вътрешния пазар. Нито една от черните прогнози  за България няма да се сбъдне, така както не се сбъднаха предсказанията за лева, за текущата сметка на платежния баланс или за банките с гръцки капитал, добави той.

Искров заяви, че решението за прехвърляне на част от средствата на фискалния резерв в бюджета няма да се отрази на покритието на лева.

Миналата седмица при приемането на закона за държавния бюджет депутатите решиха да се разблокира резервът на здравната каса, който ще достигне 1.8 млрд. лв., и да може с него да се платят други разходи на правителството. Обсъжда се инвестиране на средствата от Сребърния фонд в акции, което означава, че догодина част от този резерв също може да бъде изваден от БНБ.

Фискалният резерв е само допълнение към международните валутни резерви, а покритието на лева сега е 160-170 процента, успокои управителят на централната банка. Но намаляването на резерва ще се отрази на оценката на инвеститорите в български дълг. Кредиторите вече ще изискват по-висока доходност по българските облигации, каза Искров.

Вижте интервюто


Вижте и интервю с Виолина Маринова, Главен изпълнителен директор на Банка ДСК