Това предава кореспондентът на Франс прес от италианската столица Дарио Тюбюрн, цитиран от БТА.

Репортажът е направен на фона на обтегнатите отношения между Франция и Италия заради спора как да се действа с наплива от северноафрикански имигранти заради кризата в Либия. Рим и Париж спорят за над 25 000 незаконни имигранти, повечето от които френскоезични тунизийци, пристигнали в Италия от януари. ЕС отказа да отпусне допълнителна финансова помощ на страната за приемането им, след което италианските власти издадоха на бежанците временни удостоверения за свободно придвижване в Шенгенското пространство. В отговор на това Франция спря за кратко движението на влакове при границата си с Италия.

Очаква се днес президентът Никола Саркози и премиерът Силвио Берлускони да ще се срещнат, за да обсъдят проблема. Британският вестник "Файненшъл таймс" прогнозира, че двамата ще се обърнат към ЕС с предложения за пакет за помощи от милиарди евро и преразглеждане на Шенгенското споразумение за пространство със свободно движение и без граничен контрол.

В същото време, след тежко пътуване от бреговете на Тунис до остров Лампедуза, бягащи от бедността тунизийци всеки ден прииждат в гара Термини от приемните центрове в южна Италия и заминават оттам до вечерта на същия ден.
"Всеки ден пристигат стотици", разказва пред пратеника на Фрас прес младата италианска доброволка от тунизийски произход Дорсаф Якуби. Тя помага на имигрантите, като им раздава готови ястия от камионетка пред очите на туристи и полицаи.

Малко по-нататък членове на италианската гражданска защита раздават безплатни влакови билети, с които тунизийците да стигнат до Вентимиля - последния италиански град преди френската граница.
"Необходимо е Гражданска защита да се намеси бързо, естествено с наша помощ, за да се избегне натрупване на имигранти в Термини", заяви десният кмет на Рим Джани Алемано. 
"Ще направим така, че Рим да не се превръща в крайна спирка на неконтролируема имигрантска вълна", заяви Алемано, бивш неофашист и едно от водещите лица в партията на Берлускони.

Той си навлече критиките на католическата общност "Сант Еджидио", която изрази "изумление, разочарование и безпокойство" от отношението на общинските власти.
"Ние сме толкова гостоприемни, когато чужденци идват в нашата страна. Искаме просто малко гостоприемство и да работим. Ние сме почтени хора", казва 26-годишният програмист Насер Сегаиер, който се надява да отиде при брат си в парижко предградие. - "Саркози не обича арабите, има много проблеми", добавя той и гордо показва документите си: "Вижте, тук пише, че мога да отида навсякъде в Европа!"

Пристигащите в Термини тунизийци обаче са изненадани от липсата на организация на италианските власти.
"Организацията е пълен провал. Честно казано съм шокиран", казва 27-годишният електроинженер Мохамед Хамуда от Сфакс. Той е пристигнал на 26 март в Лампедуза - италианското островче близо до бреговете на Тунис, откъдето е бил закаран в приемен лагер в южна Италия.

18-годишна доброволка Дорсаф Якуби потвърждава липсата на организация.
"Само ние сме", казва тя докато изважда готови ястия от камионетката си преди да добави: "Помагам им, защото и те като мен са тунизийци."