Хиляди тонове боклук замърсяват улиците на третия по големина град в Италия, където политическата некомпетентност, корупцията и влиянието на организираната престъпност с години пречат на създаването на модерна система за преработка на боклука, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Заради предстоящия следващия месец вот на недоверие към дясноцентристката коалиция на премиера Силвио Берлускони, който може да доведе до предсрочни избори, кризата с боклука в Неапол се превърна в сериозно затруднение. Берлускони, който определя изчистването на улиците в града малко след идването му на власт през 2008 г. като един от основните успехи на правителството си, обвини за кризата местните политици.

Освен допълнителните средства кабинетът издаде указ, даващ на управителя на областта Кампания, в която Неапол е главен град, извънредни правомощия да се справи с кризата. Според указа новото сметище в град Терциньо ще бъде закрито. Жителите на града протестираха заради непоносимата смрад от сметището, в което се изхвърляше смет от Неапол, и заявиха, че незаконното изхвърляне на токсични материали създава опасност за здравето.
Една от възможностите сега е боклукът от Неапол да бъде извозван до други италиански региони и дори в чужбина.

Поредната криза с боклука на Неапол се разигра миналия месец, когато жители на Терциньо замеряха с камъни сметовозите и раниха леко трима от тях.