Те са били членове на банда за наркотрафик и са арестувани след продължило над 3 месеца разследване, съобщи БГНЕС.

Конфискувани са също така 69 000 евро, пистолет, револвер, боеприпаси, една яхта и 6 автомобила.
По време на разследването е установено, че българите, живеещи в областта Коста дел Сол, и група испанци от Аликанте възнамерявали да прехвърлят голямо количество хашиш от Мароко до Испания. От този момент групата била поставена под стриктно наблюдение, за да се разкрият датата, мястото и участниците в прехвърлянето на пратката наркотик. Полицаите регистрирали многобройни срещи между членове на групата и подозирали, че скоро се готви акция.

През нощта на 16 срещу 17 юли Гражданската гвардия предприела операция "Габела" в Аликанте, Малага, Каен и Мурсия и заловила трима испанци и един българин, след като прехвърлили хашиша от яхта на два микробуса. Успоредно с това бил заловен плавателният съд и собственикът му, както и други двама българи, които се укрили, след като разбрали за арестите. Операцията на силите за сигурност обаче продължила и през последните дни били задържани още трима испанци.

На 29 юли 21-годишен българин бе задържан с рекордните 1200 кг кокаин в Украйна. Стойността на наркотика е 138 милиона долара.