Управляващата коалиция в испанската автономна област Каталуния увери днес, че референдумът за самоопределение, който възнамерява да организира през октомври, ще има последици и че ще обяви незабавно независимост, ако отговор "да" победи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако мнозинството от подадените гласове са в подкрепа на създаването на каталунска република, трябва незабавно да обявим независимост", каза Габриела Сера, депутат в регионалния парламент от крайнолявата сепаратистка партия Кандидатура за народно единство, при представянето на закона, по който ще бъде организиран референдумът.

Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон обяви по-рано този месец, че на 1 октомври ще организира референдум за независимост въпреки забраната на съда.

Въпросът, който ще бъде зададен на каталунците, ще бъде "Искате ли Каталуния да бъде независима държава с републиканско управление?".

Пучдемон подчерта, че каталунците имат право на референдум за самоопределение.

Този референдум няма да се състои, защото е незаконен, заяви в отговор говорителят на испанското правителство и министър на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго.

През ноември 2015 г. испанският конституционен съд суспендира резолюцията на каталунския парламент за отделяне на Каталуния. Това стана, след като парламентът обяви тогава началото на "процес за създаване на каталунска държава под формата на република", като крайният срок за откриване на процедурата (поставен през 2015 г.) е 2017 г.

Каталуния има население от над 7 милиона души и произвежда една пета от испанския БВП.

44,3 на сто от каталунците подкрепят независимостта, а 48,5 на сто са против нея, показа проучване на правителствен институт от началото на месеца. 73,6 на сто от каталунците обаче искат да гласуват на референдума.