Регионалният парламент на североизточната испанска автономна област Каталуния прие план за съставяне на пътна карта за независимост от Испания до 2017 г., с което отправи предизвикателство към централното правителство в Мадрид, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резолюцията в подкрепа на отделяне от Испания бе приета от каталунския парламент с гласовете на 72 депутати, 63 гласуваха против. Предложението бе внесено от сепаратисткия съюз "Заедно за да" и крайнолявата партия "Кандидатура за народно единство", които, взети заедно, спечелиха мнозинство в регионалните избори през септември.

"Каталунският парламент ще приеме необходимите мерки да започне демократичен процес за широкообхватно, устойчиво и мирно отделяне от испанската държава", се посочва в резолюцията, цитирана от Ройтерс.

Но испанската конституция не позволява никой регион да се откъсва от страната и премиерът Мариано Рахой многократно отхвърли каталунската кампания за независимост. За сепаратистките политически формации приемането на резолюцията е първата стъпка в процеса към независимост, който десноцентристкото правителство в Мадрид се зарече да оспорва в съда.  

Лидерът на испанското консервативно правителство Мариано Рахой съобщи днес, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу приетата от каталунския парламент резолюция за независимост на автономната област, съобщи Франс прес.

Рахой каза в телевизионен ефир, че ще настоява за незабавно прекратяване на тази инициатива и за това тя да не породи юридически последици. Той допълни, че е свикал в сряда извънредно заседание на правителството.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За независимостта на Каталуния