Кандидатурата на Карлес Пучдемон бе подкрепена от 70 депутати в 135-местния парламент на Каталуния. Това стана благодарение на гласовете на сепаратистката коалиция "Заедно за "Да", която контролира 62 от местата в парламента, и обединението "Кандидатура за народно единство", което разполага с 10 мандата.

63 депутати са гласували против кандидатурата на Пучдемон.

"Трябва да подновим процеса за създаване на независима държава в Каталуния, за да бъдат суверенни решенията на каталунския парламент", каза Пучдемон в реч пред парламента на богатата област преди гласуването.

53-годишният Карлес Пучдемон е бивш журналист и кмет на каталунския град Хирона от 2011 г.

Ден по-рано изпълняващият длъжността премиер на Каталуния Артур Мас обяви, че се отказва от нов мандат, за да може да се състави правителство от сепаратистките формации, които искат да работят за независимост на тази испанска област. Мас предложи Карлес Пучдемон за премиер, тъй като "Кандидатура за народно единство" отказа да подкрепи досегашния премиер за нов мандат.

Ако не бе постигнато съгласие за нов премиер на областта до 11 януари, щяха автоматично да се свикат нови избори.

На 27 септември м.г. в Каталуния се произведоха регионални парламентарни избори, на които победи коалицията "Заедно за "Да". Тъй като тя не получи абсолютно мнозинство в парламента, се наложи да търси подкрепа от "Кандидатура за народно единство".
Сепаратистите в Каталуния искат да обявят независимост от Испания в рамките на 18 месеца.

За разлика от своя предшественик Артур Мас, който еволюира в националист по време на политическата си кариера, Карлес Пучдемон открай време се бори за независима Каталуния.

Оспорваната кандидатура на Мас бе оттеглена в последния момент; точно това изстреля 53-годишния журналист, син на сладкар, начело на движението за независимост на най-богатата област в кралството.

По ирония на съдбата този обрат е достоен за сериала "Игра на тронове", чийто последен сезон бе заснет миналото лято северно от Барселона, в град Хирона, чийто кмет е Карлес Пучдемон, пише Даниел Боске от Франс прес, цитиран от БТА.

Родното му селце Амер, сгушено сред планините, посреща всеки гост с голям сепаратистки лозунг. Същото послание се чете на фасадата на сладкарница "Пучдемон", фамилното предприятие на Карлес и седемте му братя и сестри.

"Нашето семейство е закърмено с идеята за независима (Каталуния), всички сме закърмени с обич към нашия край", обяснява сестра му Ана, която върти търговията.

"Той зове за независимост още от момче", додава приятелят му Салвадор Клара, сепаратист и общински съветник в Амер.

Пучдемон никога не крие сепаратистките си убеждения, дори когато съмишлениците му са малцинство в региона и в партията на Артур Мас "Демократична конвергенция на Каталуния". Той става неин член през 1980 г., когато тази политическа сила предпочита да преговаря с Мадрид за по-широка автономия.

През 2014 г. на испанския трон се качва Фелипе Шести и Пучдемон без колебание настоява новата престолонаследничка Леонор Бурбонска да не носи титлата принцеса на Хирона.

"Нямаме нищо общо с тази титла", обяснява той пред АФП.

Според Силвия Панеке, лидер на социалистическата опозиция в града, Пучдемон понякога има практика да изключва определени хора, "разделяйки привържениците и противниците на проекта за независимост".