Иранските власти поискаха обяснение от Будапеща за решението й да забрани на Салехи да прелети през нейна територия и изразиха скептицизъм за официалните оправдания, които според тях са неясни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Въпреки че самолетът на външния министър получи разрешение да премине през няколко европейски въздушни пространства, Унгария отказа да разреши, като се оправда с технически причини. Извиненията на въпросните представители не са убедителни, поискахме обяснения от унгарския посланик", заяви източник от министерството, цитиран на сайта на официалната иранска телевизия.

Салехи трябваше да присъства на петдневната конференция, организирана в Хага от Организацията за забрана на химическите оръжия, призната от ООН.

Преди дни Великобритания, САЩ и Канада наложиха финансови и енергийни санкции спрямо Иран заради отказа на страната да се откаже от ядрената си програма. В отговор от Техеран ограничи дипломатическите си отношения с Лондон.

Великобритания ще реагира "решително", ако Иран снижи нивото на дипломатически отношения, заяви днес британският външен министър Уилям Хейг. Той изрази съжаление от решението на иранския парламент, което на практика означава, че британският посланик ще трябва да напусне страната
"Решението е още един признак за упоритото нежелание на Техеран да започне диалог. Ако иранското правителство потвърди своите намерения да предприеме действия в съответствие с този закон, ние ще реагираме решително след консултации с нашите съюзници", подчерта Хейг.