Контейнеровозът "Мерск Тигрис" с 24-членен екипаж беше задържан по-рано днес в Персийския залив от иранските елитни сили Корпус на гвардейците на ислямската революция и отклонен към пристанище Бандар Абас. Екипажът е невредим.
 
Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик.

Изпълнителният директор на Организацията на иранските пристанища Мохамад Сайдинеждад потвърди пред агенция Ирна, че спорът има частен характер и че операцията е била предприета в ирански териториални води.

Министерството на външните работи на Иран обаче не потвърждава официално информацията, публикувана в средствата за масова информация за задържани български граждани на борда на кораб с датски флаг и моряци от други държави.

"Досега няма потвърждение от официалните ирански власти, че на този кораб е имало български граждани. Става въпрос само за един и това е капитанът. Доколкото разбирам от последните грами, които получихме от посолството, според официалната иранска агенция ИРНА корабът е бил задържан просто, защото граничният патрул е забелязал нещо съмнително. Те не смятат, че ще има някакъв много голям проблем с това и корабът скоро ще бъде пуснат. Ние дори не знаем какъв е корабът, коя е фирмата, която го обслужва. Знаем, че плува под флага на Маршалските острови. Това е процес на изясняване. Сигналите от Техеран не са обезпокоителни", каза говорителят на МВнР Бетина Жотева пред БНР.

Контрейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай, показват данните на сайта Marinetraffic.com, предаде БТА.
 
Собственик на плавателния съд е базираната в Сингапур компания "Рикмерс шипмениджмънт" /Rickmers Shipmanagement/. Плавателният съд е бил взет на лизинг от компанията Мерск, регистрирана в Дания.

Първата компания поясни, че корабът е плавал в международни води, когато е бил задържан. Втората поясни, че плавателният съд се е движел по установения маршрут.

Министерството на външните работи на Дания интензивно работи за уреждане на въпроса с контейнеровоза, предаде ТАСС.

"Ние работим усилено по разследване на обстоятелствата за задържането на контейнеровоза и водим диалог с компанията Мерск по този въпрос. Ние трябва да бъдем много предпазливи с изводите, защото не са ни известни фактите. Очакваме, че Иран ще изпълни своите международни задължения и се надяваме, че екипажът на кораба няма да пострада", се казва в изявление на външното ведомство.