В очакване на последния доклад на Международната агенция за атомна енергия агенция Франс обобщи ключови дати от развоя на иранската ядрена криза от 2005 г. досега, предаде БТА.

2005: На 8 август Иран подновява ядрените си дейности в завода за преработка на уран в Исфахан, в централната част на страната. Дейностите там бяха преустановени през 2004 г. в съгласие с европейската тройка /Франция, Великобритания и Германия.

2006: На 10 януари Иран маха пломбите, поставени на няколко центъра за ядрени изследвания.
На 5 февруари Иран престава да прилага допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядрено оръжие.
На 11 април Иран обявява, че е започнал първото си обогатяване на уран до 3,5 процента, а после и до 4,8 процента през май.
На 23 декември Съветът за сигурност на ООН приема резолюция със санкции срещу Иран. Обхватът на санкциите е засилен през 2007 г., а после и през 2008 г.

2007: На 9 април Иран обявява, че е започнал обогатяване на уран в промишлени мащаби.

2009: На 9 април Иран започва строителството в Исфахан на първия завод за производство на ядрено гориво и обявява, че е инсталирал 7000 центрофуги в завода си за обогатяване на уран в Натанз. Днес центрофугите там са около 8000. В интервала 25-28 септември са направени разкрития, че Иран строи таен обект за обогатяване на уран в района на Фордо, в централната част на страната. Новината предизвиква бурна международна реакция.
На 9 февруари Иран започва да обогатява уран до 20 процента след провал на проект за размяна на нискообогатен ирански уран /до 3,5 процента/ срещу гориво, обогатено до 20 процента от Русия и Франция. Към септември 2011 г. по данни на МААЕ Иран разполага с около 70,8 килограма високообогатен уран.

На 9 юни ООН разширява санкциите срещу Иран.
На 1 юли американският президент Барак Обама подписва закон, предвиждащ много строги санкции.
На 26 юли ЕС засилва и своите санкции срещу Иран.
На 21 август Техеран започва да подава гориво за първата ядрена централа, построена от Русия в Бушехр, в южната част на страната.
На 5 декември Иран обявява, че е произвел уранов прах.

2011: На 22 януари се провалят в Истанбул на разговорите между Иран и петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН /САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания/ плюс Германия, подновени месец преди това, през декември 2010 г. в Женева след 14-месечно прекратяване.
На 23 и 24 май ЕС засилва санкциите срещу Иран. САЩ приемат нови санкции. На 19 юли Иран обявява инсталирането на по-бързи центрофуги.
На 2 август Иран съобщава, че пренася центрофугите от Натанз във Фордо.

На 2 септември МААЕ съобщава, че разполага с информации за евентуално военно измерение на иранската ядрена програма. Агенцията на ООН посочва, че от февруари 2007 г. досега Иран е произвел 4543 кг нискообогатен уран в Натанз.
На 22 септември Техеран казва, че е готов да спре обогатяването на уран до 20 процента, ако Западът му предостави суровината. Според Вашингтон става дума за празни обещания.
На 6 ноември израелският президент Шимон Перес предупреждава, че възможността за военна атака срещу Иран изглежда по-близка, отколкото намирането на дипломатическо решение.