Решението е на етичната комисия на Българския лекарски съюз, проведено в Русе, съобщи "Екип Нюз".

Правилникът предвижда от порицание, до отнемане на заплати и спиране на лекарски права. Наказанието е заради разразилия се скандал между медици от Плевен и Русе. Лекари от двата града взаимно се обвиняват за случай с най-възрастната родилка в България Красимира Димитрова, която роди близнаци в русенската болница след ин витро процедура в Плевен. Едно от децата по-късно почина.

В началото на месеца лекари от Русе внесоха колективна жалба в етичната комисия на Българския лекарски съюз срещу клиниката в Плевен, където беше извършена ин витро процедурата. Причина бяха отправени обвинения от плевенските им колеги за некомпетентност, липса на апаратура и вътрешноболнична инфекция в русенската болница.

От етичната комисия подчертават, че и двете лечебни заведения са извършили превъзходна професионална работа, но заради грешна терминология двете звена започват спор, който доведе до отрицателен резултат. Д-р Емин си е позволил неуместни квалификации за Русенската болница, с което е нарушил лекарската етика. Положението му се утежни допълнително от факта, че самият той не е присъствал на заседанието. На него са били лекари и от Плевен, които се помирили с русенските си колеги.

Ако споровете по темата продължат, ще стигнем и до отнемане на лекарски права, заплаши проф. Милан Миланов. Той съобщи, че близначката Мери, която беше преместена в Университетската детска болница в София, в момента е в задоволително състояние, за което заслуга имат микропедиатрите от Русе.