Коментари - Наказват лекаря, направил ин витро на 62-годишната жена | Днес.dir.bg

Наказват лекаря, направил ин витро на 62-годишната жена

Докторът, направил ин витро на 62- годишната родилка от Русе, ще бъде наказан. Това е д-р Алкан Емин от Центъра за репродуктивна медицина в Плевен.

Обратно в новината

Коментари - Наказват лекаря, направил ин витро на 62-годишната жена | Днес.dir.bg

Коментари

Браво! Нека да го накажат този мръсник, който е направил две нещастни дечица, които нямат баща и ще растат без баща. И освен това късното раждане при българите (защото само при този етнос раждат късно) трябва да се забрани със закон и да не се правят такива процедури на стари жени. От 20 до 40 години това са 20 години време къде блеят та не се женят и не раждат. Като не се женят млади няма да имат деца и това е. Нашите баби и дядовци навремето как са се женели и са раждали млади, а ние сега не можем. Като не можем няма да раждаме и това е. Омръзна ми от това тъпо и късно раждане.

така и не разбрах ( може да не съм видяла) кой е мъжът донор.Все пак има такъв?Той като какъв се явява в експеримента??

Доколкото знам от новините, най-старата майка на света е над 70 години и е индийка, но сега била много болна и слаба и се очаквало всеки момент да се спомине и да остави сираче детенце на годинка и половина. От тези възрастни кандидат-майки не се изисква и някакав вид психотест, те явно не са в състояние да видят в перспектива желанието си за дете и надценяват собствените си сили. Освен това от такива рискови майки би трябвало да се изисква да направят нотариално завещание (както е направил Майкъл Джексън) и да упоменат изрично поне две лица, които са съгласни и да са в състяние да се грижат и възпитават детето /децата до навършването на пълнолетие, а също така трябва да са на лице и материално състояние, и постоянни парични постъпления за издръжката и образованието на тези деца до навършване на пълнолетието им. Изчислявал ли е някой какъв процент са хората в България и по света, които и в по-напреднала възраст (70 -80 години ) продължават да бъдат здрави, витални и да могат да извършват някаква дейсност? Защото по мои наблюдения, този процент на здравите, виталните и запазените възрастни хора в България е доста нисък... Има доста съвсем скапани хора вече и на четиридесет години, които вече напълно са се отказали да имат дете, ако до тази възраст все още нямат.

Марта, Димитрова не е правила нищо по въпроса до 60 годишна възласт. Започва някакви действия едва след смърта на родителите си. Тя е следвала медицина шест години в друг град, тоес далеч от тираничните си родители - ако съдим по възраста й в София или Пловдив. Върнала се е при родителите си на 24 годишна възраст. Кой внуши на тази жена, че светът й е длъжник, как тя реши, че трябва да върви по червен килим. Кой й каза, че в края на килима са трите ембрина, които ще са венеца на живото й Марта, майчинството не свършва с раждането, още повече, че нейното е било цезарова сечение по разбираеми причини. Прочетох някъде, че тази жена има диагноза и се води на учет в русенския диспансер. Даваш ли си сметка, че ако тя е болна и се води на учет какви поразии, колко грешни диагнози и затлачени случаи е оставила. като лекуващ лекар. Според мен новосформираната комисия Медицински одит трябва да се занимае с тези, които са укривали здравословния й проблем толкова години.

Като е имала толкова силно желание да има нещо - защо не си е взела куче? Сама жена на 72 (когато децата станат на 10г) как би ги издържала? При инвитро и след продължителни ограничения на организма близнаци и тризнаци са често явление - била ли е готова да се грижи за това което иска или само е желала да участва в експеримента, пък каквото стане? .. .. Деянието на доктора го осъждам, но нея не я оправдавам, Вината е първо на доктора и второ на комплексираната (откачалка, желаеща реализация, но не мислеща за отговорност за очакваните резултати)

Изобщо не се повдига въпросът, дали е нормално, етично, законно забременяването на жената. Новината е, че в лекарското съсловие съществуват отношения на завист, високомерие, клеветничество, простащина. И това е правило от край време!... Явно, този скандал между болниците е съвсем необуздан, за да се намеси етичната комисия на лекарския съюз. Която е съставена също от лекари!... Между другото, сега малко хора знаят или си спомнят, че Луи Пастьор е бил ХИМИК по образование!... И че е бил подложен на същите нападки и обвинения от страна на истинските лекари! Хората го знаят като медик и ЛЕКАР! Като човека, спасил света от бяса! Неговият метод за запазване на виното (а по-късно и на млякото) заслужено носи неговото име - пастьоризация!... Всички недоносени деца и родени с увреждания от възрастни ли са родени?! Защо за тях не се пише?! Защо за тоя случай се вдигна толкова шум и злоба?! Ами какво да кажем за лекарски грешки, които убиха толкова млади родилки и то при второ раждане?! А жената от Варна, която остана в кома?!... Искам да напиша дълъг положителен коментар на Доктора, но нямам време. Браво Докторе! Ти даваш надежда на милиони по-млади жени, че все някога могат да имат деца. Русенските лекари да мълчат! Въпросът е не само медицински, а и политически и е нормално доктор Емин да изпусне нервите си. И аз да бях на негово място, бих заподозрял умисъл и немарливо отношение към починалото близначе. Наказвайте го колкото искате, но ако съумее да овладее нервите си и да не изгуби лекарските си права, той ще даде живот на хиляди българчета, които при друг лекар (некадърен) не биха видяли Бял Свят! Браво Докторе! Дано да не уморят и другото близначе негодниците... както Салиери е убил Моцарт!...

Да свържеш в едно изказване Емин еди-кой си, Моцарт, Салиери и Пастьор, трябва да си наистина с пастьоризиран мозък...Надеждите за младите жени се дават от природата и се наричат млади мъже! И аз искам да ти напиша дълъг негативен коментар, но нямам време - един живот няма да ми стигне да те просветя, кривогледко!

както казвате.Защо не се търси отговорност от тази т.н.майка.И защо изобщо са правили всички процедури за забременяване.Решила бабетката и хоп,готово,има деца и после???п.с.Само не ми стана ясно от какъв зор намесвате Моцарт и Салиери???Връзката е може би завистта???Просто питам,не се заяждам в никакъв случай.

За каква майка, за какви сърца ми говориш ? Изкукалата докторка ли е майка ? Нима мислиш, че тя осъзнава какво е сторила? Генетичният материал ли е нейния,нормално го е заченала ли,възрастта и ли е подходяща, естетична картинка ли са и тя и т.нар. и бебета? Какво е наред в цялата тъпа история, от която са се облажили единствено 2-3 души. Има незрели плодове-да, но тези просто са ЗЕЛЕНИ отвсякъде. И не се ужасявам изобщо от статистиките ти, защото често ми се налага да работя с ембриони

Много си досадна ма! Стига си задръствала съзнанието ни с твоите мнения!

Ама Марто,вземи се скрий някъде та да не осираш форума!То бива простотия ама твоята край няма!

Правилно! Сега остава и да свършите работат докрай като забраните подобни извращения и ги криминализирате! Не искаме подобни долни и гнусни неща в БГ!

не само случаите на късно,изкуственно забременяване,но и на ранно,естественно забременяване.Става въпрос за раждащите малолетни момичета от ромски произход,което си е чисто криминално деяние,включително и от мъжете.

Марта, очевидно можеш да четеш, но също така очевидно не можеш да разбереш и осмислиш прочетеното.

А кога ще бъде наказан, той и всички участвали в този нехуманен експеримент, за това което са извършили и за мъките в които е осъдено да живее оцелялото бебе???

Какви служители, какви индианци на гарата. 100 пъти се обясни, че шантавата психиатърка е тръгнала да осиновява дете едва преди 2 години, когато починали още по-шантавите и родители. И забележи, претенцията и е била за ПЕЛЕНАЧЕ. Да ама от психодиспансера в Русе не са и дали документ, че е в ред, защото не била. А закона ясно изисква - психичноздрав може да осинови или да бъде приемен родител. На всички предложения да осинови дете в по-голяма възраст, категорично бабата е отказвала с аргумент, че характера се изграждал в кърмаческа възраст, като кучетата на Павлов. Е, как да и се даде дета на тази госпожа. разберете, че децата не са за сбъдване на мечти, а отговорност. По тази причина аз адмурирам служителите на Закрила на детето в Русе, браво, спасили са едно дете от бъдещ тираничен осиновител, отгледан от тиранични родители.

Марта тази русенка не е единствената жена смачкана психически от майка си и баща си. вероятна и затова е станала психиатър, което според мен си е направо безумно - тази зависима и послушна дъщеря е поставяла диагнози на болни хора. А дали преценката й е била точна, как тя може да определи кое е нормално и кое е отклонение от нормата. Димитрова постави под въпрос квалификацията на лекарите, работещи в русенския психодиспансер. Приемам, че това е научен експеримент, в науката и отрицателния резултат е показателен. Обаче тук отрицателния резултат е един ембрион, изваден от Мазнейкова, едно мъртво детенце и едно недоносено детенце в задовалително състояние засега. Безкрайно уважавам лекарския труд, но в този ексрелимент участват само лекари. Няма простосмъртни. Допълнително утежняващо условия. Майката е опирирано от миома на матката в София преди процудурато, тъкъв експеримент при нас се нарича тест с натоварване. Резултатите се отчита от извадения ембрион, починалото детенце и това, което все още е в кувьоз.

Разбираме ти болката! Дано Господ те дари с деца- да са живи и здрави! Дано и ти успееш да се стабилизираш психически, защото ти личи, че си разстроена! Никой не пожелава злото на никого, просто си има граници за всичко. Жената е имала сериозен психически проблем, не са и разрешили да осинови дете, защото се е смятало, че е непълноценна да го гледа адекватно, както и че може да е опасна за него. Как може тогава да и разрешават да забременява инвитро на 62? Абсолютна лудост!!! Категорично този лекар трябва да бъде наказан и да му бъдат отнети правата за практикуване. Мила Марта, можело е някоя млада и здрава жена да получи този шанс, а те са го дали на обрецена кауза!

Русенските лекари се борят за живота на бебе 500 гр, а тоя безхаберен малоумник седнал да ги обижда. Не е ли видял, че жената е зле психически и няма мъж до нея? Защо е направил инвитро на такава жена?

Всяка жена има правото да получи медицинска помощ, било то и репродуктивна, било то и на 62. Но това е друга тема. Въпросният д-р Емин е действал непрофесионално след успешния опит за забременяване. Голямата му грешка е, че е оставил два плода и не е наблюдавал бременноста по правилата. Но и това е друга тема. От тук нататък следва простотията. Сега ни информират, че простотията в отношенията между лекарите е в особено големи размери, щом се е стигнало до етичната комисия, която по правило е твърде толерантна и търпелива към колегите си. Твърденето, че в русенското отделение не гледат децата добре е нагла лъжа. И непрофесионалистът ще се сети, че ако беше така, толкова недоносени деца нямаше да доживеят и до третия ден. Не само въпросните близнаци, но и останалите, защото недоносени или увредени деца се раждат всеки ден. Така, че наказанието е заради скандално поведение. А д-р Емин заслужава да го изтърпи, колкото и да е тежко.

Майката на двете недоносени деца не е добре психически , казват ,че когато едното детенце е умряло ,се е държала абсолютно неадекватно проклинала е русенските доктори и прочие непристойни думи . Чудно ми е въпросният лекар от Плевен не е ли разбрал това? За мен той си е провел научен експеримент за сметка на данъкоплатеца! Друг е въпросът ,че нещата трябва да се уредят законодателно и както при осиновяването желаещите да отговарят на определени критерии . Мисля ,че толкова възрастни жени не трябва да зачеват и раждат ,ето и другото дете ,ако оцлее ще бъде с множество увреждания ,как ще го гледа тази възрастна жена ? Не ме разбирайте погрешно уважавам желанието на всяка жена да бъде майка ,но нека да е в малко по- ранна възраст!

Подсъдно е да се харчат паритени по такъв безрасъден начин!Решило някое си докторче измислено да си направи реклама и то как като обрече три човешки съдби две дечица които няма да имат нормален живот и една жена в заника на живота си да се напъва да става майка!Е,ПИТАМ ВИДОКТОРЕ ДОВОЛЕН ЛИ СТЕ ОТ РЕЗУЛТАТА!

не знам защо повечето правят коментари, че "най накрая е наказан за ин витро процедурата"? Той е наказан за това, е обвинил колегите си от Русе в некомпетентост! А това е даста различо!

РАЗЖДАИТЕ ДОКАТО МУ Е ВРЕМЕТО...А НЕ ЧАКАЙТЕ ДА СТАНЕТЕ НА 62Г....

Искам да напиша дълъг положителен коментар на Доктора, но нямам време, защото съм на работа. Браво Докторе! Ти даваш надежда на милиони по- млади жени, че все някога могат да имат деца. Русенските лекари да мълчат! Въпросът е не само медицински, а и политически и е нормално доктор Емин да изпусне нервите си. И аз да бях на негово място, бих заподозрял умисъл и немарливо отношение към починалото близначе. Този доктор Емин е абсолютен гений. Наказвайте го колкото искате, но ако съумее да овладее нервите си и да не изгуби лекарските си права, той ще даде живот на хиляди българчета, които при друг лекар (некадърен) не биха видяли Бял Свят! Браво Докторе! Ти си Велик! Дано да не уморят и другото близначе негодниците... както Салиери е убил Моцарт...

Глупав ли си, що ли???

Твоят гениален любимец е СВЪРШИЛ РАБОТАТА СИ ДО СРЕДАТА! Защото репродукцията не се ограничава до някакво заплождане. Това не е добра лекарска практика и говори за несериозно отношение към пациентите или за липса на компетентност. От тук нататък, по твоя начин на мислене, може да бъде заподозрян в политическо или етническо пристрастие. Затова, вместо да се поддава на параноя, нека да си вземе бележка, а ако е нужно да си дочете дебелите книги.

Тази история за мен е истински кошмар. Върхът на абсурда в държавата на абсурда. А лекарите отдавна загубиха уважението ми, търговци в храма, само парите ги интересуват. Има ли някой щастлив от тази история, може би майката?! Бог да пази децата ни!

лекаря няма вина.няма закон ,който е нарушил,или това ,че хората остро,коментираха , че не редно да забременееш на 62,е повод да бъде съден,а другите лекари ,които наистина са допуснали грешки и това е довело да фатален край на пациента

Лекарят има вина! Не защото я е забременил! А защото не се е погрижил по всички достъпни научни методи да доведе бременността до възможно най-успешен изход. Има вина, че клевети с очевидни лъжи отделението, в което се отглеждат децата. А, би трябвало да демонстрира загриженост и съдействие за тяхното благополучно оцеляване. Затова лекарският съюз трябва да му наложи най-тежкото наказание.

и според мен не е правилно да се прави ин витро на възраст над 45 г.максимум,но това трябва да го каже законът,щом не е упоменато или няма такъв закон значи не е престъпление а е аморално поведение на участващите,което ще рече ще съдник ще им бъде само господ...а етичната лекарска комисия в българия ми се струва прочетена книга...

Всички участници да поемат за своя сметка разходите по този "див"експеримент и последиците от него.

Първо четете написаното! Изобщо не се повдига въпроса, дали е нормално, етично, законно забременяването на жената. Новината е, че в лекарското съсловие съществуват отношения на завист, високомерие, клеветничество, простащина. И това е правило от край време. Явно, този скандал между болниците е съвсем необуздан, за да се намеси етичната комисия на лекарския съюз. Която е съставена също от лекари.

До всички пишещи тук. Всички недоносени деца и родени с увреждания от възрастни ли са родени? Защо за тях не се пише. Защо за тоя случай се вдигна толкова шум и злоба. Според мен грешката е по-скоро , че са оставили двете деца, Ако беше само едно мисля , че щеше да бъде добре. Ами какво да кажем за лекарски грешки , които убиха толкова млади родилки и то при второ раждане. А жената от варна , която остана в кома.

някой от вас проследи ли какво се случи след смъртта на едното бебе. Бабата-майка е псувала колегите си, снимала е трупчето с телефона си, крещяла е. Тази жена е била отхвърлена като осиновител заради съмнение в психичното и състояние, а те инвитро и направиха. Сега тя и доктора трябва да възстановят всички средства, изразходени за обгрижването на експеримента. А на бебенцето, мир на праха му. Молете се другото да е здраво, защото когато бабата я въдворят където и е мястото, някой ще трябва да го гледа. Трудно се гледа сляпо дете с ДЦП, уверявам ви.

Напълно съм съгласен с Вас!

Не го наказват за манипулацията, а заради отправени обвинения за некомпетентност към русенските лекари! Заглавието е подвеждащо.

Гарван гарвано око не вади, човека явно ги е напсувал и те смятат това за недопустимо.

Лицето Алкан Емин трябва да въстанови на бюджета изразходваните средства по тази мнипулация. Този човек явно не лекър, защото ако беше такъв щеше да знае, че първо негово здължение е да не вреди на пациента в сучая и на децата. Той всъщност вече уби едното дете.

Пише се "лекАр", а не "лекЪр"!

първо се ограмоти, ганьо, след това раздавай присъди. Писна ми неграмотници да дават акъл по всички въпроси. Сам си намери грешката, Цецко

И защо ще го наказват - затова, че е дал живот ли? Може и да са прави, много излишни хора има на тоя свят. Който дава живот - да го наказват, който отнема - да го награждават.

А дали ще накажат журналиститите, които уронват престижа на лекарското съсловие като изнасят конфиденциална информация за простотията в болниците на показ в новините? :))

Драга ми, медиите и нета са единствените движещи сили , всичко друго е умряло отдавна. Не закачайте журналистите, които се грижат да сме информирани! Нещо дразни ли ви, че кирливите ризи на болниците излизат наяве? Нека излезат, нека се види!

Не закачам медийте. Напротив! Намирам, че много дълго мълчаха по тези въпроси. Ти не знаеш, но преди десетина години в болниците се разписвахме под директорски заповеди, че е забранено да изнасяме информация, която уронва престижа на лекарите. Не знам, дали още е в сила тази държавно-партийно-съсловно-лекарска линия на поведение, защото съм в чужбина.

Странно, че го наказват за някакъв скандал, а не затова, че е извършил инвитро-процедура на 62-годишна откачалка, вместо да отдели време на някое младо семейство без деца.

Точно това си помислих като прочетох статията. Изобщо не предполагах, че причината за наказанието може да е такава :(

Правилно са наказали Франкенщайн, но каквото и да е наказанието мисля, че е малко!

Майката може спокойно да заведе дело за дискриминация на основа възраст и да ги осъди. Не че одобрявам това, което е направено. Просто ние не можем да сме съдници. Кой от вас се наема да каже, че оцелялото дете няма право да живее? Можете ли да му кажате, не ти не трябваше да се раждаш? Ами да вземат да го убият тогава, ако е такова зло? Усетихте ли, че никой от нас няма право да дава оценки?

Доктора няма забрана,да го прави!Защо ще го наказват?Следователно има възраства дискринация при пациентите!Вярно е,че пациента ще има проблеми с отглеждането на детето!

Кви проблеми ще има майката да си гледа детето? Детето ще влезе в училище и ще остане без родител поради природните закони.

Едно хубаво отнемане на лекарските права за дълго време ще е хубаво наказание за този идиот. Още повече, че явно е с психически отклонения и просто не може да възприеме адекватно каква точно е неговата вина. Такива експериментатори не са за лекари, да върви да бърка бетон ръчно, там няма какво толкова да обърка.

Крайно време беше да бъде наказан доктора извършил инвитрото.Трябва да му бъдат отнете правата ДО ЖИВОТ.Тая изкукуригала психиатърка не е с акъла си да иска да има дете на тая възраст, а лекаря извършил инвитрото също.По тази причина наказание за лекаря.Децата бяха евентуални възпитаници на някой дом.Майка им къде ще е след 18 години когато биха навършили пълнолетие?

СЕГА НАЛИ РАЗБРАХТЕ ЗАЩО ЩЕ СЕ ЖЕНЯТ ГЕЙОВЕТЕ, ЗАЩОТО НАД 40% ОТ ХЕТЕРОТО СА ИНВИТРО ЗАВИСИМИ, ДОКАТО 10 % ОТ ГЕЙОВЕТЕ КОИТО СА В СВЕТА И МОГАТ ДА РОДЯТ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ЧРЕЗ НАС ЛЕСБИИКИТЕ КОЕТО СЕ РАВНЯВА НА 20% ПОВЕЧЕ ДЕЦА ПРИ ГЕЙОВЕТЕ, ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРЕШАТ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОДТИСКАТ ИНСТИКТИТЕ ПРЕД СЪЩИНСКАТА ЛИЧНОСТ.

Марш на парада! Не оаквай форума с извратената си психика!

трудно ти се разбира мисълта! от къде черпиш информацията, че 40% от хетеро-двойките имат нужда от ин витро??!!!

Ти лекарствата пиеш ли си?

НЕДОПУСТИМО Е ДА СЕ ТРЕТИРАТ С НАКАЗАНИЯ, ЛЕКАРИ ЗАТОВА ЧЕ Е ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД С ТАКАВА ДИСКРИМИНАЦИЯ. ВСЕ ПАК ВСЕКИ САМ ИЗБИРА И ДАВА ПИСМЕННОТО СИ СЪГЛАСИЕ, ЕТИЧНО Е ДА ИЗПЪЛНИШ ЖЕЛАНИЕТО НА МОЛИЕЛЯ .

Етично е да не пикаш срещу вятъра!

Какъв турски произход, кой говори за произхода му?!!! Тук изобщо не става дума за произход, а за това дали има право да експериментира с две дечица!

Как пък разбра,че е турчин.Може арабин да е.Има някаква морална норма.Трябва и законова да има.До 45-50 максимум.

Българският д-р Менгеле , не бе наказан достатъчно подобаващо!

д-р Алкан Емин - абе от тия турци, дето си изкараха следването по времето на Тато и си взеха дипломите по онова време, аман и няма ли кой да ги озапти. Да си гледа новините на турски и да не пипа там дето нито Господ нито Аллах разрешава. Малко му е наказанието, но той няма да изкара дълго - те обикновено сами си се бесят. Справка - вижте райноте на Крумовград, Търговище, Хасково, Кърджали, а и на помашките "центрове", които са капсулирани из цяла България. Решил да става известен докторът - да ходи в Афганистан.

Този лекар е нарушил етиката още с извършване на ин витрото.Какъв е резултата се вижда-хиляди похарчени за тези недоносени бебета.Едното още е живо,но какво ще излезе от него?Няма ли да е поредния инвалид,отглеждан от държавата?Наложително е да се забранят тези манипулации на толкова възрастни пациентки!

Как пък не се вдигнаха толкова лекари срещу колегите си, заради убийството на 2г Дани от Варна ?!?! Тогава не спазваха никаква лекарска етика ! Сега много плямпат. Да им се връща тъпкано!

Абсолютно точно! Смешната етична комисия на българския лекарски съюз да се засрами, вместо да се само-сезира и занимава с десетките хиляди нарушения на лекари към пациенти, се занимава със злобата и междуличностната завист. Едва ли същите тези "лекари от Русе" до сега са сезирали за нарушение на колеги към пациенти, но за да омаловажат успеха на друг са готови да критикуват - сериозен срам за тях. Справка в конституцията на България: Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. (В случая става въпрос за създаване на живот) Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. Не може държавата да ме ограничава колко въздух да дишам и до колко годишна възраст, нито колко деца да имам и до каква възраст да ги създавам, Има човешки права: Равнопоставеност на всички хора без оглед на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение. Право на човека да не бъде дискриминиран.

Човешкото желание и воля не са всесилни. Същите не са определящи при протичане на основната част от житейските процеси. .. .. Ако си майстор тенекеджия и ти докарам кола през която е минал танк - ще ми гарантираш ли, че от същия материал ще възстановиш машината с гаранции, като че ли е нова? Дори и господ да се чустваш - можеш ли да гарантираш, че една система на границите на изразходването си, ще работи като друга - която е нова??? .. ... (пенсионерка равна ли е на млада жена?) ... Право на живот??? що за глупост цитираш??? - добре - ако ги беше родила - тя хамстерка ли е? изсулва ги през вулвата и толкосссс? За какво право на живот пледираш? дете или близнаци останали съвсем сами на 5-15 годишна възраст - без род, без помощ или съвет? и ти наричаш това "право на живот" а аз бих го нарекъл "право на оскотяване"? .. ... Случвало ли ти се е понякога да мислиш, а не да цитираш?

Коментари - Наказват лекаря, направил ин витро на 62-годишната жена | Днес.dir.bg

Наказват лекаря, направил ин витро на 62-годишната жена

Докторът, направил ин витро на 62- годишната родилка от Русе, ще бъде наказан. Това е д-р Алкан Емин от Центъра за репродуктивна медицина в Плевен.

Обратно в новината

Коментари - Наказват лекаря, направил ин витро на 62-годишната жена | Днес.dir.bg

Коментари

Браво! Нека да го накажат този мръсник, който е направил две нещастни дечица, които нямат баща и ще растат без баща. И освен това късното раждане при българите (защото само при този етнос раждат късно) трябва да се забрани със закон и да не се правят такива процедури на стари жени. От 20 до 40 години това са 20 години време къде блеят та не се женят и не раждат. Като не се женят млади няма да имат деца и това е. Нашите баби и дядовци навремето как са се женели и са раждали млади, а ние сега не можем. Като не можем няма да раждаме и това е. Омръзна ми от това тъпо и късно раждане.

така и не разбрах ( може да не съм видяла) кой е мъжът донор.Все пак има такъв?Той като какъв се явява в експеримента??

Доколкото знам от новините, най-старата майка на света е над 70 години и е индийка, но сега била много болна и слаба и се очаквало всеки момент да се спомине и да остави сираче детенце на годинка и половина. От тези възрастни кандидат-майки не се изисква и някакав вид психотест, те явно не са в състояние да видят в перспектива желанието си за дете и надценяват собствените си сили. Освен това от такива рискови майки би трябвало да се изисква да направят нотариално завещание (както е направил Майкъл Джексън) и да упоменат изрично поне две лица, които са съгласни и да са в състяние да се грижат и възпитават детето /децата до навършването на пълнолетие, а също така трябва да са на лице и материално състояние, и постоянни парични постъпления за издръжката и образованието на тези деца до навършване на пълнолетието им. Изчислявал ли е някой какъв процент са хората в България и по света, които и в по-напреднала възраст (70 -80 години ) продължават да бъдат здрави, витални и да могат да извършват някаква дейсност? Защото по мои наблюдения, този процент на здравите, виталните и запазените възрастни хора в България е доста нисък... Има доста съвсем скапани хора вече и на четиридесет години, които вече напълно са се отказали да имат дете, ако до тази възраст все още нямат.

Марта, Димитрова не е правила нищо по въпроса до 60 годишна възласт. Започва някакви действия едва след смърта на родителите си. Тя е следвала медицина шест години в друг град, тоес далеч от тираничните си родители - ако съдим по възраста й в София или Пловдив. Върнала се е при родителите си на 24 годишна възраст. Кой внуши на тази жена, че светът й е длъжник, как тя реши, че трябва да върви по червен килим. Кой й каза, че в края на килима са трите ембрина, които ще са венеца на живото й Марта, майчинството не свършва с раждането, още повече, че нейното е било цезарова сечение по разбираеми причини. Прочетох някъде, че тази жена има диагноза и се води на учет в русенския диспансер. Даваш ли си сметка, че ако тя е болна и се води на учет какви поразии, колко грешни диагнози и затлачени случаи е оставила. като лекуващ лекар. Според мен новосформираната комисия Медицински одит трябва да се занимае с тези, които са укривали здравословния й проблем толкова години.

Като е имала толкова силно желание да има нещо - защо не си е взела куче? Сама жена на 72 (когато децата станат на 10г) как би ги издържала? При инвитро и след продължителни ограничения на организма близнаци и тризнаци са често явление - била ли е готова да се грижи за това което иска или само е желала да участва в експеримента, пък каквото стане? .. .. Деянието на доктора го осъждам, но нея не я оправдавам, Вината е първо на доктора и второ на комплексираната (откачалка, желаеща реализация, но не мислеща за отговорност за очакваните резултати)

Изобщо не се повдига въпросът, дали е нормално, етично, законно забременяването на жената. Новината е, че в лекарското съсловие съществуват отношения на завист, високомерие, клеветничество, простащина. И това е правило от край време!... Явно, този скандал между болниците е съвсем необуздан, за да се намеси етичната комисия на лекарския съюз. Която е съставена също от лекари!... Между другото, сега малко хора знаят или си спомнят, че Луи Пастьор е бил ХИМИК по образование!... И че е бил подложен на същите нападки и обвинения от страна на истинските лекари! Хората го знаят като медик и ЛЕКАР! Като човека, спасил света от бяса! Неговият метод за запазване на виното (а по-късно и на млякото) заслужено носи неговото име - пастьоризация!... Всички недоносени деца и родени с увреждания от възрастни ли са родени?! Защо за тях не се пише?! Защо за тоя случай се вдигна толкова шум и злоба?! Ами какво да кажем за лекарски грешки, които убиха толкова млади родилки и то при второ раждане?! А жената от Варна, която остана в кома?!... Искам да напиша дълъг положителен коментар на Доктора, но нямам време. Браво Докторе! Ти даваш надежда на милиони по-млади жени, че все някога могат да имат деца. Русенските лекари да мълчат! Въпросът е не само медицински, а и политически и е нормално доктор Емин да изпусне нервите си. И аз да бях на негово място, бих заподозрял умисъл и немарливо отношение към починалото близначе. Наказвайте го колкото искате, но ако съумее да овладее нервите си и да не изгуби лекарските си права, той ще даде живот на хиляди българчета, които при друг лекар (некадърен) не биха видяли Бял Свят! Браво Докторе! Дано да не уморят и другото близначе негодниците... както Салиери е убил Моцарт!...

Да свържеш в едно изказване Емин еди-кой си, Моцарт, Салиери и Пастьор, трябва да си наистина с пастьоризиран мозък...Надеждите за младите жени се дават от природата и се наричат млади мъже! И аз искам да ти напиша дълъг негативен коментар, но нямам време - един живот няма да ми стигне да те просветя, кривогледко!

както казвате.Защо не се търси отговорност от тази т.н.майка.И защо изобщо са правили всички процедури за забременяване.Решила бабетката и хоп,готово,има деца и после???п.с.Само не ми стана ясно от какъв зор намесвате Моцарт и Салиери???Връзката е може би завистта???Просто питам,не се заяждам в никакъв случай.

За каква майка, за какви сърца ми говориш ? Изкукалата докторка ли е майка ? Нима мислиш, че тя осъзнава какво е сторила? Генетичният материал ли е нейния,нормално го е заченала ли,възрастта и ли е подходяща, естетична картинка ли са и тя и т.нар. и бебета? Какво е наред в цялата тъпа история, от която са се облажили единствено 2-3 души. Има незрели плодове-да, но тези просто са ЗЕЛЕНИ отвсякъде. И не се ужасявам изобщо от статистиките ти, защото често ми се налага да работя с ембриони

Много си досадна ма! Стига си задръствала съзнанието ни с твоите мнения!

Ама Марто,вземи се скрий някъде та да не осираш форума!То бива простотия ама твоята край няма!

Правилно! Сега остава и да свършите работат докрай като забраните подобни извращения и ги криминализирате! Не искаме подобни долни и гнусни неща в БГ!

не само случаите на късно,изкуственно забременяване,но и на ранно,естественно забременяване.Става въпрос за раждащите малолетни момичета от ромски произход,което си е чисто криминално деяние,включително и от мъжете.

Марта, очевидно можеш да четеш, но също така очевидно не можеш да разбереш и осмислиш прочетеното.

А кога ще бъде наказан, той и всички участвали в този нехуманен експеримент, за това което са извършили и за мъките в които е осъдено да живее оцелялото бебе???

Какви служители, какви индианци на гарата. 100 пъти се обясни, че шантавата психиатърка е тръгнала да осиновява дете едва преди 2 години, когато починали още по-шантавите и родители. И забележи, претенцията и е била за ПЕЛЕНАЧЕ. Да ама от психодиспансера в Русе не са и дали документ, че е в ред, защото не била. А закона ясно изисква - психичноздрав може да осинови или да бъде приемен родител. На всички предложения да осинови дете в по-голяма възраст, категорично бабата е отказвала с аргумент, че характера се изграждал в кърмаческа възраст, като кучетата на Павлов. Е, как да и се даде дета на тази госпожа. разберете, че децата не са за сбъдване на мечти, а отговорност. По тази причина аз адмурирам служителите на Закрила на детето в Русе, браво, спасили са едно дете от бъдещ тираничен осиновител, отгледан от тиранични родители.

Марта тази русенка не е единствената жена смачкана психически от майка си и баща си. вероятна и затова е станала психиатър, което според мен си е направо безумно - тази зависима и послушна дъщеря е поставяла диагнози на болни хора. А дали преценката й е била точна, как тя може да определи кое е нормално и кое е отклонение от нормата. Димитрова постави под въпрос квалификацията на лекарите, работещи в русенския психодиспансер. Приемам, че това е научен експеримент, в науката и отрицателния резултат е показателен. Обаче тук отрицателния резултат е един ембрион, изваден от Мазнейкова, едно мъртво детенце и едно недоносено детенце в задовалително състояние засега. Безкрайно уважавам лекарския труд, но в този ексрелимент участват само лекари. Няма простосмъртни. Допълнително утежняващо условия. Майката е опирирано от миома на матката в София преди процудурато, тъкъв експеримент при нас се нарича тест с натоварване. Резултатите се отчита от извадения ембрион, починалото детенце и това, което все още е в кувьоз.

Разбираме ти болката! Дано Господ те дари с деца- да са живи и здрави! Дано и ти успееш да се стабилизираш психически, защото ти личи, че си разстроена! Никой не пожелава злото на никого, просто си има граници за всичко. Жената е имала сериозен психически проблем, не са и разрешили да осинови дете, защото се е смятало, че е непълноценна да го гледа адекватно, както и че може да е опасна за него. Как може тогава да и разрешават да забременява инвитро на 62? Абсолютна лудост!!! Категорично този лекар трябва да бъде наказан и да му бъдат отнети правата за практикуване. Мила Марта, можело е някоя млада и здрава жена да получи този шанс, а те са го дали на обрецена кауза!

Русенските лекари се борят за живота на бебе 500 гр, а тоя безхаберен малоумник седнал да ги обижда. Не е ли видял, че жената е зле психически и няма мъж до нея? Защо е направил инвитро на такава жена?

Всяка жена има правото да получи медицинска помощ, било то и репродуктивна, било то и на 62. Но това е друга тема. Въпросният д-р Емин е действал непрофесионално след успешния опит за забременяване. Голямата му грешка е, че е оставил два плода и не е наблюдавал бременноста по правилата. Но и това е друга тема. От тук нататък следва простотията. Сега ни информират, че простотията в отношенията между лекарите е в особено големи размери, щом се е стигнало до етичната комисия, която по правило е твърде толерантна и търпелива към колегите си. Твърденето, че в русенското отделение не гледат децата добре е нагла лъжа. И непрофесионалистът ще се сети, че ако беше така, толкова недоносени деца нямаше да доживеят и до третия ден. Не само въпросните близнаци, но и останалите, защото недоносени или увредени деца се раждат всеки ден. Така, че наказанието е заради скандално поведение. А д-р Емин заслужава да го изтърпи, колкото и да е тежко.

Майката на двете недоносени деца не е добре психически , казват ,че когато едното детенце е умряло ,се е държала абсолютно неадекватно проклинала е русенските доктори и прочие непристойни думи . Чудно ми е въпросният лекар от Плевен не е ли разбрал това? За мен той си е провел научен експеримент за сметка на данъкоплатеца! Друг е въпросът ,че нещата трябва да се уредят законодателно и както при осиновяването желаещите да отговарят на определени критерии . Мисля ,че толкова възрастни жени не трябва да зачеват и раждат ,ето и другото дете ,ако оцлее ще бъде с множество увреждания ,как ще го гледа тази възрастна жена ? Не ме разбирайте погрешно уважавам желанието на всяка жена да бъде майка ,но нека да е в малко по- ранна възраст!

Подсъдно е да се харчат паритени по такъв безрасъден начин!Решило някое си докторче измислено да си направи реклама и то как като обрече три човешки съдби две дечица които няма да имат нормален живот и една жена в заника на живота си да се напъва да става майка!Е,ПИТАМ ВИДОКТОРЕ ДОВОЛЕН ЛИ СТЕ ОТ РЕЗУЛТАТА!

не знам защо повечето правят коментари, че "най накрая е наказан за ин витро процедурата"? Той е наказан за това, е обвинил колегите си от Русе в некомпетентост! А това е даста различо!

РАЗЖДАИТЕ ДОКАТО МУ Е ВРЕМЕТО...А НЕ ЧАКАЙТЕ ДА СТАНЕТЕ НА 62Г....

Искам да напиша дълъг положителен коментар на Доктора, но нямам време, защото съм на работа. Браво Докторе! Ти даваш надежда на милиони по- млади жени, че все някога могат да имат деца. Русенските лекари да мълчат! Въпросът е не само медицински, а и политически и е нормално доктор Емин да изпусне нервите си. И аз да бях на негово място, бих заподозрял умисъл и немарливо отношение към починалото близначе. Този доктор Емин е абсолютен гений. Наказвайте го колкото искате, но ако съумее да овладее нервите си и да не изгуби лекарските си права, той ще даде живот на хиляди българчета, които при друг лекар (некадърен) не биха видяли Бял Свят! Браво Докторе! Ти си Велик! Дано да не уморят и другото близначе негодниците... както Салиери е убил Моцарт...

Глупав ли си, що ли???

Твоят гениален любимец е СВЪРШИЛ РАБОТАТА СИ ДО СРЕДАТА! Защото репродукцията не се ограничава до някакво заплождане. Това не е добра лекарска практика и говори за несериозно отношение към пациентите или за липса на компетентност. От тук нататък, по твоя начин на мислене, може да бъде заподозрян в политическо или етническо пристрастие. Затова, вместо да се поддава на параноя, нека да си вземе бележка, а ако е нужно да си дочете дебелите книги.

Тази история за мен е истински кошмар. Върхът на абсурда в държавата на абсурда. А лекарите отдавна загубиха уважението ми, търговци в храма, само парите ги интересуват. Има ли някой щастлив от тази история, може би майката?! Бог да пази децата ни!

лекаря няма вина.няма закон ,който е нарушил,или това ,че хората остро,коментираха , че не редно да забременееш на 62,е повод да бъде съден,а другите лекари ,които наистина са допуснали грешки и това е довело да фатален край на пациента

Лекарят има вина! Не защото я е забременил! А защото не се е погрижил по всички достъпни научни методи да доведе бременността до възможно най-успешен изход. Има вина, че клевети с очевидни лъжи отделението, в което се отглеждат децата. А, би трябвало да демонстрира загриженост и съдействие за тяхното благополучно оцеляване. Затова лекарският съюз трябва да му наложи най-тежкото наказание.

и според мен не е правилно да се прави ин витро на възраст над 45 г.максимум,но това трябва да го каже законът,щом не е упоменато или няма такъв закон значи не е престъпление а е аморално поведение на участващите,което ще рече ще съдник ще им бъде само господ...а етичната лекарска комисия в българия ми се струва прочетена книга...

Всички участници да поемат за своя сметка разходите по този "див"експеримент и последиците от него.

Първо четете написаното! Изобщо не се повдига въпроса, дали е нормално, етично, законно забременяването на жената. Новината е, че в лекарското съсловие съществуват отношения на завист, високомерие, клеветничество, простащина. И това е правило от край време. Явно, този скандал между болниците е съвсем необуздан, за да се намеси етичната комисия на лекарския съюз. Която е съставена също от лекари.

До всички пишещи тук. Всички недоносени деца и родени с увреждания от възрастни ли са родени? Защо за тях не се пише. Защо за тоя случай се вдигна толкова шум и злоба. Според мен грешката е по-скоро , че са оставили двете деца, Ако беше само едно мисля , че щеше да бъде добре. Ами какво да кажем за лекарски грешки , които убиха толкова млади родилки и то при второ раждане. А жената от варна , която остана в кома.

някой от вас проследи ли какво се случи след смъртта на едното бебе. Бабата-майка е псувала колегите си, снимала е трупчето с телефона си, крещяла е. Тази жена е била отхвърлена като осиновител заради съмнение в психичното и състояние, а те инвитро и направиха. Сега тя и доктора трябва да възстановят всички средства, изразходени за обгрижването на експеримента. А на бебенцето, мир на праха му. Молете се другото да е здраво, защото когато бабата я въдворят където и е мястото, някой ще трябва да го гледа. Трудно се гледа сляпо дете с ДЦП, уверявам ви.

Напълно съм съгласен с Вас!

Не го наказват за манипулацията, а заради отправени обвинения за некомпетентност към русенските лекари! Заглавието е подвеждащо.

Гарван гарвано око не вади, човека явно ги е напсувал и те смятат това за недопустимо.

Лицето Алкан Емин трябва да въстанови на бюджета изразходваните средства по тази мнипулация. Този човек явно не лекър, защото ако беше такъв щеше да знае, че първо негово здължение е да не вреди на пациента в сучая и на децата. Той всъщност вече уби едното дете.

Пише се "лекАр", а не "лекЪр"!

първо се ограмоти, ганьо, след това раздавай присъди. Писна ми неграмотници да дават акъл по всички въпроси. Сам си намери грешката, Цецко

И защо ще го наказват - затова, че е дал живот ли? Може и да са прави, много излишни хора има на тоя свят. Който дава живот - да го наказват, който отнема - да го награждават.

А дали ще накажат журналиститите, които уронват престижа на лекарското съсловие като изнасят конфиденциална информация за простотията в болниците на показ в новините? :))

Драга ми, медиите и нета са единствените движещи сили , всичко друго е умряло отдавна. Не закачайте журналистите, които се грижат да сме информирани! Нещо дразни ли ви, че кирливите ризи на болниците излизат наяве? Нека излезат, нека се види!

Не закачам медийте. Напротив! Намирам, че много дълго мълчаха по тези въпроси. Ти не знаеш, но преди десетина години в болниците се разписвахме под директорски заповеди, че е забранено да изнасяме информация, която уронва престижа на лекарите. Не знам, дали още е в сила тази държавно-партийно-съсловно-лекарска линия на поведение, защото съм в чужбина.

Странно, че го наказват за някакъв скандал, а не затова, че е извършил инвитро-процедура на 62-годишна откачалка, вместо да отдели време на някое младо семейство без деца.

Точно това си помислих като прочетох статията. Изобщо не предполагах, че причината за наказанието може да е такава :(

Правилно са наказали Франкенщайн, но каквото и да е наказанието мисля, че е малко!

Майката може спокойно да заведе дело за дискриминация на основа възраст и да ги осъди. Не че одобрявам това, което е направено. Просто ние не можем да сме съдници. Кой от вас се наема да каже, че оцелялото дете няма право да живее? Можете ли да му кажате, не ти не трябваше да се раждаш? Ами да вземат да го убият тогава, ако е такова зло? Усетихте ли, че никой от нас няма право да дава оценки?

Доктора няма забрана,да го прави!Защо ще го наказват?Следователно има възраства дискринация при пациентите!Вярно е,че пациента ще има проблеми с отглеждането на детето!

Кви проблеми ще има майката да си гледа детето? Детето ще влезе в училище и ще остане без родител поради природните закони.

Едно хубаво отнемане на лекарските права за дълго време ще е хубаво наказание за този идиот. Още повече, че явно е с психически отклонения и просто не може да възприеме адекватно каква точно е неговата вина. Такива експериментатори не са за лекари, да върви да бърка бетон ръчно, там няма какво толкова да обърка.

Крайно време беше да бъде наказан доктора извършил инвитрото.Трябва да му бъдат отнете правата ДО ЖИВОТ.Тая изкукуригала психиатърка не е с акъла си да иска да има дете на тая възраст, а лекаря извършил инвитрото също.По тази причина наказание за лекаря.Децата бяха евентуални възпитаници на някой дом.Майка им къде ще е след 18 години когато биха навършили пълнолетие?

СЕГА НАЛИ РАЗБРАХТЕ ЗАЩО ЩЕ СЕ ЖЕНЯТ ГЕЙОВЕТЕ, ЗАЩОТО НАД 40% ОТ ХЕТЕРОТО СА ИНВИТРО ЗАВИСИМИ, ДОКАТО 10 % ОТ ГЕЙОВЕТЕ КОИТО СА В СВЕТА И МОГАТ ДА РОДЯТ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ЧРЕЗ НАС ЛЕСБИИКИТЕ КОЕТО СЕ РАВНЯВА НА 20% ПОВЕЧЕ ДЕЦА ПРИ ГЕЙОВЕТЕ, ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРЕШАТ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОДТИСКАТ ИНСТИКТИТЕ ПРЕД СЪЩИНСКАТА ЛИЧНОСТ.

Марш на парада! Не оаквай форума с извратената си психика!

трудно ти се разбира мисълта! от къде черпиш информацията, че 40% от хетеро-двойките имат нужда от ин витро??!!!

Ти лекарствата пиеш ли си?

НЕДОПУСТИМО Е ДА СЕ ТРЕТИРАТ С НАКАЗАНИЯ, ЛЕКАРИ ЗАТОВА ЧЕ Е ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД С ТАКАВА ДИСКРИМИНАЦИЯ. ВСЕ ПАК ВСЕКИ САМ ИЗБИРА И ДАВА ПИСМЕННОТО СИ СЪГЛАСИЕ, ЕТИЧНО Е ДА ИЗПЪЛНИШ ЖЕЛАНИЕТО НА МОЛИЕЛЯ .

Етично е да не пикаш срещу вятъра!

Какъв турски произход, кой говори за произхода му?!!! Тук изобщо не става дума за произход, а за това дали има право да експериментира с две дечица!

Как пък разбра,че е турчин.Може арабин да е.Има някаква морална норма.Трябва и законова да има.До 45-50 максимум.

Българският д-р Менгеле , не бе наказан достатъчно подобаващо!

д-р Алкан Емин - абе от тия турци, дето си изкараха следването по времето на Тато и си взеха дипломите по онова време, аман и няма ли кой да ги озапти. Да си гледа новините на турски и да не пипа там дето нито Господ нито Аллах разрешава. Малко му е наказанието, но той няма да изкара дълго - те обикновено сами си се бесят. Справка - вижте райноте на Крумовград, Търговище, Хасково, Кърджали, а и на помашките "центрове", които са капсулирани из цяла България. Решил да става известен докторът - да ходи в Афганистан.

Този лекар е нарушил етиката още с извършване на ин витрото.Какъв е резултата се вижда-хиляди похарчени за тези недоносени бебета.Едното още е живо,но какво ще излезе от него?Няма ли да е поредния инвалид,отглеждан от държавата?Наложително е да се забранят тези манипулации на толкова възрастни пациентки!

Как пък не се вдигнаха толкова лекари срещу колегите си, заради убийството на 2г Дани от Варна ?!?! Тогава не спазваха никаква лекарска етика ! Сега много плямпат. Да им се връща тъпкано!

Абсолютно точно! Смешната етична комисия на българския лекарски съюз да се засрами, вместо да се само-сезира и занимава с десетките хиляди нарушения на лекари към пациенти, се занимава със злобата и междуличностната завист. Едва ли същите тези "лекари от Русе" до сега са сезирали за нарушение на колеги към пациенти, но за да омаловажат успеха на друг са готови да критикуват - сериозен срам за тях. Справка в конституцията на България: Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. (В случая става въпрос за създаване на живот) Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. Не може държавата да ме ограничава колко въздух да дишам и до колко годишна възраст, нито колко деца да имам и до каква възраст да ги създавам, Има човешки права: Равнопоставеност на всички хора без оглед на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение. Право на човека да не бъде дискриминиран.

Човешкото желание и воля не са всесилни. Същите не са определящи при протичане на основната част от житейските процеси. .. .. Ако си майстор тенекеджия и ти докарам кола през която е минал танк - ще ми гарантираш ли, че от същия материал ще възстановиш машината с гаранции, като че ли е нова? Дори и господ да се чустваш - можеш ли да гарантираш, че една система на границите на изразходването си, ще работи като друга - която е нова??? .. ... (пенсионерка равна ли е на млада жена?) ... Право на живот??? що за глупост цитираш??? - добре - ако ги беше родила - тя хамстерка ли е? изсулва ги през вулвата и толкосссс? За какво право на живот пледираш? дете или близнаци останали съвсем сами на 5-15 годишна възраст - без род, без помощ или съвет? и ти наричаш това "право на живот" а аз бих го нарекъл "право на оскотяване"? .. ... Случвало ли ти се е понякога да мислиш, а не да цитираш?