Коментари - Обсъждат такса смет да се плаща на човек, не на имот | Днес.dir.bg

Обсъждат такса смет да се плаща на човек, не на имот

Такса смет ще се плаща според броя на хората, които живеят в къщата или апартамента, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Такава промяна подготвят ГЕРБ с мотива, че това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите.

Обратно в новината

Коментари - Обсъждат такса смет да се плаща на човек, не на имот | Днес.dir.bg

Коментари

мНОГО НАВРЕМЕННО И УМНО РЕШЕНИЕ! Г-жа зам. кмет Бояджийска със своето изказване -"ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ТАКСА СМЕТ НЕ Е МНОГО СПРАВЕДЛИВО" е толкова далеч от истината колкото слънцето от земята. Пример за справедливост - Двама братя. Един от северната страна на Евлоги Георгиев ЦГЗ. Вторият от южната. При почти еднакви жилища от 120 кв.м./разлика 4 к.м./ пъвият плаща 300 лв. такса смет, а втория 185 лв. Във Владая за 120 кв.м. таксата е 24 лв. ПО-ДАЛЕЧЕ Е ОТ СУХОДОЛ ОТ ЦГЗ. В к-кси Толстой и Свобода за 60 кв.м. и 80 - съответно 48 и 70 лв. а там има жилища обитавани от 8 до12 човека /доста китайци/. Има още примери. Истината е, че на кметовете ще им се отвори още РАБОТА

Заплащането на такса смет на човек е дясна, консервативна мярка. Свързана е с регресивно данъчно облагане, също както и косвените данъци. Това означава, че данъчната ставка намалява с повишаване на доходите и съответно нараства с намаляване на доходите. Както и при облагането с косвени данъци, повишава се данъчната тежест за хората с по-ниски доходи и се намалява данъчната тежест на хората с по-високи доходи.

Целта на промяната е да се вземат повече пари, а не справедливост. Аман от баламосваници.

малеее, колко глупаци има в Парламента,които изопщо са оперирани от мислене ! А ФИРМИТЕ КАК ЩЕ ПЛАЩАТ ТАКСА СМЕТ НА КАКВА БАЗА?

Ами мангалите плащат ли такса смет?А произвеждат най-големия боклук.Таксата, която се прибира от изрядните платци е такава,че покрива и разходите по прибирането на циганския боклук.Що не вземе прехвалената Европа да пусне пари за интегриране на българите в малцинствата а на ромите да спре мангизите.И тогава ще видите как ще се променят тези търтеи

КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ !! Неможе в един апартамент да живее целия кйтаски народ и в друг само двама и да плащат на общо основание . Да се плаща само в основното жилище НА ЧОВЕК !!!!!

Хайде, предлагам Техем да сложи топломерче на всяка входна врата с обещание за по-нисък данък смет, а след това с мафиотите от ДКЕВР да вдигнат цената с 200 пъти в следващите 10 години. Естествено, че трябва боклука да не се плаща на база данъчна оценка! Но май ми мирише пак на барут и ще трябва да зареждам пушката като таксата нарастне!

Предложението не е лошо. При всички случаи е по-добро от сегашната система, тъй като не имотът произвежда боклук, а живущите в него. Таксата може да се формира така, докато бъде внедрен истински справедливия способ с общинските торби за боклук. Таксата не е данък, а възнаграждение за услуга, поради което тук социални съображения не трябва да участват, само рационалност.

От трън, та на глог. И как Коко Динев прави толкова боклук, колкото баба Мара от Долно нанагорнище?! Боклукът трябва да се плаща на килограм - всичко друго е порнография. И е по-справедливо да се плаща като промил от цената на имота, отколкото на човек.

kgb777kgb

И тебе те гони комунизъм , който има повече да плаща !!! Злобно и тъпо , като комунист ! Като имам няколко имота и живея само в един от тях , а другите не ползвам ВЪОБЩЕ / домоуправителите не ми търсят никакви режийни , защото знаят че имотите са празни / за какво да плащам по дънъчна оценка ? За това , че имам имот плащам имотен данък , да плащам и такса смет заради такива като тебе комунисти от панелни гарсониери ???

А за какво са ти толкова апартаменти, щом живееш само в един?

Плащам данък смет в София на три места. Живея с децата си в апартамент и изхвърляме боклука в кофите до блока. Имам наследствена част от апартамента на баща ми - не живеем там и боклук не изхвърляме, но плащаме данък смет. Имаме с децата наследствена част от апартамента на свекъра ми, защото баща им почина и там не живеем и боклук не хвърляме. Дали е справедливо? Според мен НЕ.

Ако нямаш наематели по мое дълбоко убеждение трябва да плащаш, но максимум четвърт такса. Та тези имоти са "обременени" и с почистване от сняг, миене на улиците и др. общински дейности (кастрене и изсичане на дървета и пр.)

Кмете, за тея другите глупости, дето не се наричат "сметоизвозване" се плаща друг данък! Или искаш към смотаната такса смет да се включи и данък Лидл, ако в квартала има Лидл например?????

Нямам наематели, в апартаментите живеят майка ми и свекърва ми.

Тълкувам новината по следния начин: Таксата не трябва да надвишава 1.5 промила от годишния доход = 1.5 промила по дохода ти по данъчна декларация. Или ако съседа взема на месец 1200 лв, а аз 400 - съседа ще плаща 3 пъти по вече ли ?. Нещо не схванах. Или аз не мога да го тълкувам или журналиста не го е написал като хората.

Написано е още по-лошо не 1,5 промила, а 1,5 процента!! Ти се заеми с изчисленията!!

В Германия може да видите заключени кофи за боклук. Там таксата се изчислява на вход - т.е. всеки вход си има свой кофи и си ги пази, защото ако не изхвърляш разделно - плащаш повече - съответно и съседите ти плащат повече. Или както са писали колегите съфорумници - не можем да измислим нищо ново - то всичко си е измислено

Не знам за какви стикери говорите,циганите,извинете,РОМИТЕ,разфасоват всички прилежно вързани торбички в контейнера за да търсят...каквото там търсят,и обикновено боклука бива разпилян около контейнера...Не мисля,че това ще сработи в БГ,подобно на проблема с кучетата и този ще си остане во веки...

Имам неприятното чувство че си абсолютно ПРАВ!

Значи ако в сараите на Доган живее само той, много яде и, съответно, много... отпадък прави, ще плаща по-малко от двама пенсионера, които ядат всеки ден по кофичка кисело мляко, не правят ремонти и пр., но все пак са двама в гарсониерата си?!

ПОНЕ СЕ ЗАГОВОРИ И СЕ КОМЕНТИРА ТОЗИ ОТ ГОДИНИ НАБОЛЕЛ ВЪПРОС.ДАНО ПО СКОРО ИМА НЯКАКВО РЕШЕНИЕ НА ДОСЕГАШНАТА НЕСПРАВЕДЛИВА СИСТЕМА НА ОГРАБВАНЕ НА САМОТНИТЕ ХОРА

Моля да ми обясните колко ще плащат магазините и заведенията, които препълват контейнерите и сметта се сипе по тротоара всяка вечер. Благодаря!

То е логично. 0 лева. Там не живее никой и те няма да плащат такса смет.

Кантарче на всека изходна порта...ако няма производител ще намерим наши хора за тази дейност:)))))така популистки вървим и "напред"

На пръв поглед изглежда справедливо - има човек, има боклук. Но не е точно така, защото: 1. Много хора се водят на постоянен адрес на едно място, а живеят на настоящ адрес на друго място - те на две места ли ще плащат? 2. Тези на социални помощи и официално без никакви доходи - няма ли да плащат, щом ще е набаза годишен доход? Какво ще правим с циганите тогава? 3. В градовете, кой ще плаща за сградите, в които никой не жвиее, но те са рушат и генерират боклук? 4. Как ще се отчита самоволно настанилите се (основно цигани) в запуснати сгради? 5. Нима един самотен старец, който яде по едно кисело мляко и 3 филийки хляб на ден, генерира боклук колкото едно бебе - дори само заради памперсите? 4. В градовете, 1-2 контейнера сега се падат минимум на 1-2 блока. Предлаганото от някои "измерване" просто няма да сработи и ще предизвика междусъседска война. ...Може още много да се говори и пита. Вероятно ще отидат на някаква смесена система, но резултатът ще е неизменно един - повишаване на данъците и таксите. Отново просто търсят начин да "изтупат" и без това продънения и празен "брашнен чувал".

ОТНОВО ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОРИЕНТИРАНО КЪМ ХОРАТА.

УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА И Т.Н. КАТО СИ ИМАМ ИМОТ ЗА СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ МОЖЕ И ВСЯКА ВЕЧЕР ДА СИ ПРАВКАМ ДЖАМБУРЕНЦА АМА СМЕТТА ЩЕ СИ Я НОСЯ КАДЕТО ЖИВЕЯ! ТОВА Е АБСОЛЮТНО СИГУРНО. ТОВА ГО ПРАВЯ ВИНАГИ ЗАЩОТО СЪМ ОТ ПАРТИЯТА НА УМНИТЕ И ЗАТОВА НИЕ ПРЕДЛОЖИХМЕ И ПРИЕМАМЕ САМО ТАКЪВ НАЧИН НА ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ. ПРЕДЛАГАМЕ СЪЩО КАТО ИМАШ ПОВЕЧЕ КОЛИ ДА ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ САМО ЗА ЕДНА. ЗЕР НЯМА ЕДНОВРЕМЕННО ДА ГИ КАРАШ.

Като имаш много коли, плащай за заемана квадратура и тонаж на тротоара и улицата...

ДА СЕ ПРОДАВАТ ТАЛОНИ, КОИТО ДА СЕ ЗАЛЕПВАТ НА СПЕЦИАЛНИ ЧУВАЛИ ЗА БОКЛУК. БОКЛУКА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ В ОПРЕДЕЛЕНИ ДНИ - ПРИМЕРНО 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО. ТАЛОНЪТ ДА СЕ ВИЖДА ЛЕСНО, ЗА ДА СЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ОПИТАТ ДА ИЗХВЪРЛЯТ БОКЛУК БЕЗ ТАЛОН, И ДА БЪДАТ ГЛОБЯВАНИ. ТАКА Е НАЙ СПРАВЕДЛИВО - ИМАШ 1 ЧУВАЛ БОКЛУК - ПЛАЩАШ 1 ТАЛОН, ИМАШ 10 ЧУВАЛА - ПЛАЩАШ 10 ТАЛОНА.

И какво ще попречи, някой да си събират боклука в пликове без стикери и да ги хвърлят нощем между блоковете или на някое празно място? Или ще направим и Държавна агенция "Събиране на боклук", която заедно с МВР да ги излавя?

В Брюксел е така. Изхвърляш в чувал с печат (чиято цена ти е таксата смет) и ти го събират. Изхвърляш в обикновен чувал - не ти го съъбират. Ако щеш си прави планини от боклук в квартала... Ама в панелнаа джунгла, без социален контрол ще стане такова сметище, че жална ни майка

Моля ти се, недей! Не че идеята ти не е цивилизована, но отнесена към нашенския манталитет, ще доведе до купища "анонимни" чували с боклуци , посяти навсякъде. И сега, когато няма заплащане, сутрин току виждам по някоя и друга торбичка с боклук, небрежно пусната на тротоара или до дърветата на има - няма 10 м. от контейнера!

Поредната далаверка в тая държавица! Понеже едни наши хора искат повечко милиони от такса смет, управляващите седнали и взели да мислят как да им угодят. В крайна сметка ефекта от тая ми ти промяна ще е увеличение на такса смет за всеки! Отделно от това, поредният тъп закон ще допринесе за повечко кавги между хората и неразбории в общините. Ще тръгне едно надлъгване между хора, между хората и общината, между хората и фирмата събираща отпадъците, между общината и фирмата... Тия абсурди в крайна сметка кого обслужват - тези които си плащат данъците или фирмата за почистване? КАТЕГОРИЧНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ НЕ ОБСЛУЖВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА В БГ!!! И много скоро след като се въведе тоя абсурд под формата на закон ще ви стане ясно!

Това е най справедливата с-ма.

Не повече от 1.5% от годишния доход? И както винаги категорията без доходи няма да плаща. Те и сега не плащат, но сега ще е официално.

1 богат изхвърля повече от 1 беден

какво стана със завода за преработка на смет, който Борисов два мандата като кмет на София строи (или по-скоро ни обещава) и сега и промена на данъка като премиер прави без да се знае от българските граждани къде отиват парите - тънем в мърсотия в София.

Пълни простотии. Човек пребивава или отсъствува от дадено жилище. Той не може да бъде крепостен селянини в ЕС. На някои рационализатори в данъчното дело им вее под шапките.

Добре е да се плаща на човек. Това ,обаче предполага, че домоуправителите трябва да имат домови книги със точно попълнени списъци - никакви изключения. Дори когато ти дайде гост за повече ог 30 дни - незабавно да се регистрира (виж немския опит). Това може да намали и изборния туризъм , защото "хазяите" ще трябва да плащат...

Господине, идете в Германия да видите какви дебели домови книги водят....Вие май още живеете в ерата на кУманизЪма.

Винаги поддръжката на една къща с двор води до повече смет, от един апартамент в блок. Така че само броят на хората не може да е мерило за такса смет. Освен това , в провинцията , който има студенти в София или някъде другаде, пребивават повече там, където учат, отколкото там ,където се водят , че живеят

Това, което се събира като боклук в един двор са треви листа и клончета и не се изхвърля в кофите за боклук а се изгаря или се оставя да се превърне в торф. Явно никога не си живял в къща с двор.

Пепелта от изгорените треви, клонки и пр. боклуци къде ги изхвърляш или ще ме убеждаваш, че ги използваш като тор и то за отглеждане на цветя?????????????????? Такива псевдограждани и псевдостоличани са причина да се чудят сега управляващите КАК да излезат от тази ситуация. Най-точното, най-правилното и най-справедливото е плащането на килограм за обичайните отпадъци (опаковки и т.п.) и биоотпадъци (развалени храни и т.п.), а други не влизащи в тези групи (мебели, домакински уреди, возила, отпадъци от строителни материали при ремонт и т.п.) да се заплащат допълнително по определен ценоразпис. Да се освобождават от такса смет или драстично да се намали размера, ако съответното домакинство ДОКАЗАНО събира отпадъците си РАЗДЕЛНО!!

Двопа на къщата произвежда клони, трева и листа. Но те не се извозват и признават като битов отпадък, така че не си прав...

как ще хванат да плащат тези ,които живеят в чужбина....не са малко.

Ще ги "хванат" за шлифера...Мнозина са напуснали страната завинаги...

Това трябваше да стане отдавна и напълно подкрепям тази идея. До сега плащах такса смет на имот до който няма път и кофа за смет и таксата е начислена върху данъчната оценка- плащам за неизвършена услуга.Не е правилно да се начислява такса смет върху данъчната оценка на имотите.

Да и си има хора за почистване на парка му/им и на басейна му/им,. Не може 1 човек в гарсониера да прави повече боклук от 1 човек с къща, двор или с апартамент от 150-200 квадрата. Аз също съм за смесена система.

Това е предр(ложено от хора, имащи по...имота. Донякъде е справедливо,но само до някъде. Смятам,че най-правилният вариант е да се плаща не такса смет, а да се плаща на базата на ИЗЧИСТЕНИ/изкарани/ броя кофи или контейнери смет. Тогава ще платя горе-долу толкова ,колкото съм замърсил.

Съгласна съм с последното мнение за смесена системе, защото не мога да се сравнявам с някой, който е 300-400 кв. къща, па макар и сам, с огромен двор с храсти, цветя, дървета, с басейни, с пауни и не знам си какви екзотики, чиято подръжка и почистване също е с бая смет. Категорично съм за СМЕСЕНА СИСТЕМА

важно е да мразим хорат с имоти, така ли? аз пък съм сигурна че ако живея в 150 кв. в центъра с едно дете ще правя по малко боклук от колкото някой в люлин с три деца в 70 кв. Справедливото не е да вземем повече на тези които са постигнали неща в живота, а да се заплаща по равно услугата

А какво ще кажеш за циганите- обитават малки територии, но пък гъсто населени? Освен това боклукът от дворовете е листа и треви и не се изхвърлят в кофите.

това го слушаме от 20 години и винаги преди местни избори обещават......

При нас има три блока ,които си изхвърлят боклука в общо 5 контейнера,но в добавка си имаме един супермаркет и огромен магазин за един лев също накичени на тези контейнери....Много често при разопаковане на стоката от магазините сутрин рано няма празна кофа ....защо аз ще плащам за мизерията на магазините?????Става въпрос за Варна

Така е по-справедливо, но... предполага доста корупция и бюрокрация. Освен това начина на събиране на сметта в момента изобщо не залсужава и два лева такса - абсолютно под всякаква критика е. Мисля, че е редно да се премине къ нов начин на събиране, който да е по-евтин и да предполага повече отговорност от страна на гражданите - например изграждане на подземни бункери, което ще премахне гадните, мръсни и вонящи кофи. За съжаление имам чувството, че това никога няма да се случи в БГ.

подземни бункери - пълни глупости! ти луд ли си? аз се страхувам да доближа кофата за боклук посред бял ден заради лошо гледащите ме цигани около нея, та ще имам смелостта да ида в подземен бункер?! май забравяш в коя държава живеем...

Не си разбрала - подземни не означава, че ще трябва да изхвърляш боклука в помещение под кота нула, а че кофите за отпадъци ще бъдат вкопани в земата и само капаците им ще бъдат на кота нула.

герберастите от ГРОБ пак мислят как да измъкнат повече пари от хората, за да могат да ги откраднат.

Присъединявам се към улевото!;о)

поредната безумна идея, която управляващите в най-скоро време ще самоотрекат

А депутатите и министрите трябва да плащат такста "измет" !

Нищо не трябва да се плаща на тия престъпници от Герб ...и то точно сега преди изборите. Защо ще им пълним мутрите с пари...

А ОТКЪДЕ ЗНАЕТЕ КОЛКО ЧОВЕКА ЖИВЕЯТ В ЕДНО ЖИЛИЩЕ ?? В НАШИЯ БЛОК НАПРИМЕР ЖИВЕЯТ ДВЕ СЕМЕЙСТВА С ДВЕ ДЕЦА СТУДЕНТИ КОИТО ОТ ЧЕТВЪРТЪК СА В НАШИЯ ГРАД КАКВИ ПАРИ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ СЛЕД КАТО ТЕ 3 ДНИ УЧАТ В ДРУГ ГРАД И ОСТАНАЛИТЕ СА В ДРУГ ПРИ РОДИТЕЛИТЕ ???????????????/

Дано се приеме. А тия от столична община нямам думи с които да ги опиша обидно. Може ли да ми искат такса смет от 500 лв. за това, че живеем само двама души в една къща. Тя може и да не е с ниска данъчна оценка, но все пак колко боклук изхвърлят двама души. За тия пари трябва и улицата да мият и снега да чистят. Абсолютни безсрамници, да не говоря, че от две години ги чакам да ми издадат една проста служебна бележка. И кметицата е същата, писал съм и десетки пъти, но все едно от умрял писмо.

аз пък мисля, че трябва да бъде застъпен повече социалния елемент. Ако живееш в къща и се само 2ма души и имаш висока данъчна оценка, значи не ти е проблем да плащаш 500лв. Като си я купувал/строил да си мислил. Който си сметнал паричките и е предпочел 20годишен 2стаен панел в Надежда, нормално е да плати 100лв.

ЕЕЕЕ по тая логика циганите въобще не трябва да плащат такса смет, щото живеят в коптори, а правят най-големия боклук..... И какво да правя, ако съм безработна и живея в наследствен апартамент ? Да се сърдя на починалите си родители, че не са мислили как ще си плащам таксата за смет ?

Какво социално намираш в това безцеремонно да обезличиш и да обезстойностиш постигнатото с много труд (вероятно по квалифициран, а оттам и по добре заплатен) през изминалите години с наглото "да си мислил като си строил/купувал"??!! Това е безумно!! Истината е плащане на КИЛОГРАМ пречупено през призмата на ФАКТИЧЕСКИТЕ разходи по извозването до определените сметища. Ако за 3 кг отпадък, който особено в летния сезон генерира освен неприятна миризма, но е и развъдник на разнасящи болести инсекти и гризачи транспортът няколкократно надвишава този, необходим за извозването на примерно 3 тона отпадък, защото е единствен и разположен в зона отдалечена на голямо разстояние до сметището то това би следвало да се вземе под внимание и да се включи в таксата.

Коментарът ти е продиктуван от завист към по- заможните. Така може да разсъждава само човек, на когото боклука е в главата му.

Чакай малко, ти правиш ли разлика между данък сгради и такса смет? Или, давай, да оскубем богатия, а циганите, дето живеят във фургоните? Те няма да плащат, а?

то ако е на човек, пак не е много справедливо. Колко боклук може да изхвърли един пенсионер. Тия карат на тиквички, хляб и мляко. Те почти не изхвърлят боклук. Или пък едно 2-годишно дете? Така, че на данъчна ми се струва най-честно, докато не успят да въведат някакъв начин да се измерва боклука, който изхвърляме и дали е разделен.

Богатите въведоха плоския данък, да се измъкнат. Сега се измъкват пак. И пак баламите мъкнат тарикатите на гърба си!!!

Говорите глупости, богатите плащат данък върху данъчната си оценка, а тук обсъждаме таксата смет. Или, давай да мразим богатите по принцип...

Нека не забравяме, че става дума за смет, а не за имотно състояние и данъчни оценки на имота. данък имот е едно, а такса смет за УСЛУГАТА сметосъбиране и извозване е съвсем друго. Едното няма нищо общо с другото-едното (данъка) е свързан с имота, а таксата (смет) с брояна хората или количеството смет, генерирано от хората в този имот-това са две различни неща и е крайно време и ние като граждани и общината да сме наясно стези две понятия.

Аз също смятам , че е правилно такса смет да се плаща на човек, защото е несправедливо големите семейства да плащат колкото двама души.

А справедливо ли е семейство от 4 човека с едно-единствено жилище, да плащат четири пъти повече от сам човек, притежаващ четири жилища (разбирай - богат човек)? Нека да е ясно, че "такса смет" си е такса само по име - тя всъщност си е данък...

Е, този с четирите апартамента си плаща данък сгради за тях. Но не може да прави 4 пъти повече боклук, нали?

Най-сетне да направим една малка крачка към разума! Дано не е само предизборна въдица! Преди всичко нормализирайте разделното събиране. От доста време в София реално такова няма.

Досега подобна практика не е въведена не защото никой не се е сетил за нея, а защото е ясно, че е много трудна, даже НЕВЪЗМОЖНА за администриране. Ще дам само следния пример - сигурно 50-60 % от колите в София карат години наред без платен данък МПС, та управляващите се принудиха да измислят какви ли не капани (прегледи, нотариуси) за да се ограничи това! И то при положение, че всяко МПС има ДК по който могат да се направят всякакви сравнения, издирвания и т.н. Мисълта ми е, че общините с това не могат да се справят, а ще ви проследят кой къде живее и колко боклук прави?! Смех, драги зрители... Да ни говорим, че по този начин бюджета им драстично ще се свие, защото аз мога да имам 5, 10 имота, ама живея само на едно място, нали? Което значи, че бързо-бързо ще се откажат от тази си идея, пардон, ще се откажат веднага след изборите, помнете ми думата...

Коментари - Обсъждат такса смет да се плаща на човек, не на имот | Днес.dir.bg

Обсъждат такса смет да се плаща на човек, не на имот

Такса смет ще се плаща според броя на хората, които живеят в къщата или апартамента, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Такава промяна подготвят ГЕРБ с мотива, че това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите.

Обратно в новината

Коментари - Обсъждат такса смет да се плаща на човек, не на имот | Днес.dir.bg

Коментари

мНОГО НАВРЕМЕННО И УМНО РЕШЕНИЕ! Г-жа зам. кмет Бояджийска със своето изказване -"ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ТАКСА СМЕТ НЕ Е МНОГО СПРАВЕДЛИВО" е толкова далеч от истината колкото слънцето от земята. Пример за справедливост - Двама братя. Един от северната страна на Евлоги Георгиев ЦГЗ. Вторият от южната. При почти еднакви жилища от 120 кв.м./разлика 4 к.м./ пъвият плаща 300 лв. такса смет, а втория 185 лв. Във Владая за 120 кв.м. таксата е 24 лв. ПО-ДАЛЕЧЕ Е ОТ СУХОДОЛ ОТ ЦГЗ. В к-кси Толстой и Свобода за 60 кв.м. и 80 - съответно 48 и 70 лв. а там има жилища обитавани от 8 до12 човека /доста китайци/. Има още примери. Истината е, че на кметовете ще им се отвори още РАБОТА

Заплащането на такса смет на човек е дясна, консервативна мярка. Свързана е с регресивно данъчно облагане, също както и косвените данъци. Това означава, че данъчната ставка намалява с повишаване на доходите и съответно нараства с намаляване на доходите. Както и при облагането с косвени данъци, повишава се данъчната тежест за хората с по-ниски доходи и се намалява данъчната тежест на хората с по-високи доходи.

Целта на промяната е да се вземат повече пари, а не справедливост. Аман от баламосваници.

малеее, колко глупаци има в Парламента,които изопщо са оперирани от мислене ! А ФИРМИТЕ КАК ЩЕ ПЛАЩАТ ТАКСА СМЕТ НА КАКВА БАЗА?

Ами мангалите плащат ли такса смет?А произвеждат най-големия боклук.Таксата, която се прибира от изрядните платци е такава,че покрива и разходите по прибирането на циганския боклук.Що не вземе прехвалената Европа да пусне пари за интегриране на българите в малцинствата а на ромите да спре мангизите.И тогава ще видите как ще се променят тези търтеи

КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ !! Неможе в един апартамент да живее целия кйтаски народ и в друг само двама и да плащат на общо основание . Да се плаща само в основното жилище НА ЧОВЕК !!!!!

Хайде, предлагам Техем да сложи топломерче на всяка входна врата с обещание за по-нисък данък смет, а след това с мафиотите от ДКЕВР да вдигнат цената с 200 пъти в следващите 10 години. Естествено, че трябва боклука да не се плаща на база данъчна оценка! Но май ми мирише пак на барут и ще трябва да зареждам пушката като таксата нарастне!

Предложението не е лошо. При всички случаи е по-добро от сегашната система, тъй като не имотът произвежда боклук, а живущите в него. Таксата може да се формира така, докато бъде внедрен истински справедливия способ с общинските торби за боклук. Таксата не е данък, а възнаграждение за услуга, поради което тук социални съображения не трябва да участват, само рационалност.

От трън, та на глог. И как Коко Динев прави толкова боклук, колкото баба Мара от Долно нанагорнище?! Боклукът трябва да се плаща на килограм - всичко друго е порнография. И е по-справедливо да се плаща като промил от цената на имота, отколкото на човек.

kgb777kgb

И тебе те гони комунизъм , който има повече да плаща !!! Злобно и тъпо , като комунист ! Като имам няколко имота и живея само в един от тях , а другите не ползвам ВЪОБЩЕ / домоуправителите не ми търсят никакви режийни , защото знаят че имотите са празни / за какво да плащам по дънъчна оценка ? За това , че имам имот плащам имотен данък , да плащам и такса смет заради такива като тебе комунисти от панелни гарсониери ???

А за какво са ти толкова апартаменти, щом живееш само в един?

Плащам данък смет в София на три места. Живея с децата си в апартамент и изхвърляме боклука в кофите до блока. Имам наследствена част от апартамента на баща ми - не живеем там и боклук не изхвърляме, но плащаме данък смет. Имаме с децата наследствена част от апартамента на свекъра ми, защото баща им почина и там не живеем и боклук не хвърляме. Дали е справедливо? Според мен НЕ.

Ако нямаш наематели по мое дълбоко убеждение трябва да плащаш, но максимум четвърт такса. Та тези имоти са "обременени" и с почистване от сняг, миене на улиците и др. общински дейности (кастрене и изсичане на дървета и пр.)

Кмете, за тея другите глупости, дето не се наричат "сметоизвозване" се плаща друг данък! Или искаш към смотаната такса смет да се включи и данък Лидл, ако в квартала има Лидл например?????

Нямам наематели, в апартаментите живеят майка ми и свекърва ми.

Тълкувам новината по следния начин: Таксата не трябва да надвишава 1.5 промила от годишния доход = 1.5 промила по дохода ти по данъчна декларация. Или ако съседа взема на месец 1200 лв, а аз 400 - съседа ще плаща 3 пъти по вече ли ?. Нещо не схванах. Или аз не мога да го тълкувам или журналиста не го е написал като хората.

Написано е още по-лошо не 1,5 промила, а 1,5 процента!! Ти се заеми с изчисленията!!

В Германия може да видите заключени кофи за боклук. Там таксата се изчислява на вход - т.е. всеки вход си има свой кофи и си ги пази, защото ако не изхвърляш разделно - плащаш повече - съответно и съседите ти плащат повече. Или както са писали колегите съфорумници - не можем да измислим нищо ново - то всичко си е измислено

Не знам за какви стикери говорите,циганите,извинете,РОМИТЕ,разфасоват всички прилежно вързани торбички в контейнера за да търсят...каквото там търсят,и обикновено боклука бива разпилян около контейнера...Не мисля,че това ще сработи в БГ,подобно на проблема с кучетата и този ще си остане во веки...

Имам неприятното чувство че си абсолютно ПРАВ!

Значи ако в сараите на Доган живее само той, много яде и, съответно, много... отпадък прави, ще плаща по-малко от двама пенсионера, които ядат всеки ден по кофичка кисело мляко, не правят ремонти и пр., но все пак са двама в гарсониерата си?!

ПОНЕ СЕ ЗАГОВОРИ И СЕ КОМЕНТИРА ТОЗИ ОТ ГОДИНИ НАБОЛЕЛ ВЪПРОС.ДАНО ПО СКОРО ИМА НЯКАКВО РЕШЕНИЕ НА ДОСЕГАШНАТА НЕСПРАВЕДЛИВА СИСТЕМА НА ОГРАБВАНЕ НА САМОТНИТЕ ХОРА

Моля да ми обясните колко ще плащат магазините и заведенията, които препълват контейнерите и сметта се сипе по тротоара всяка вечер. Благодаря!

То е логично. 0 лева. Там не живее никой и те няма да плащат такса смет.

Кантарче на всека изходна порта...ако няма производител ще намерим наши хора за тази дейност:)))))така популистки вървим и "напред"

На пръв поглед изглежда справедливо - има човек, има боклук. Но не е точно така, защото: 1. Много хора се водят на постоянен адрес на едно място, а живеят на настоящ адрес на друго място - те на две места ли ще плащат? 2. Тези на социални помощи и официално без никакви доходи - няма ли да плащат, щом ще е набаза годишен доход? Какво ще правим с циганите тогава? 3. В градовете, кой ще плаща за сградите, в които никой не жвиее, но те са рушат и генерират боклук? 4. Как ще се отчита самоволно настанилите се (основно цигани) в запуснати сгради? 5. Нима един самотен старец, който яде по едно кисело мляко и 3 филийки хляб на ден, генерира боклук колкото едно бебе - дори само заради памперсите? 4. В градовете, 1-2 контейнера сега се падат минимум на 1-2 блока. Предлаганото от някои "измерване" просто няма да сработи и ще предизвика междусъседска война. ...Може още много да се говори и пита. Вероятно ще отидат на някаква смесена система, но резултатът ще е неизменно един - повишаване на данъците и таксите. Отново просто търсят начин да "изтупат" и без това продънения и празен "брашнен чувал".

ОТНОВО ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОРИЕНТИРАНО КЪМ ХОРАТА.

УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА И Т.Н. КАТО СИ ИМАМ ИМОТ ЗА СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ МОЖЕ И ВСЯКА ВЕЧЕР ДА СИ ПРАВКАМ ДЖАМБУРЕНЦА АМА СМЕТТА ЩЕ СИ Я НОСЯ КАДЕТО ЖИВЕЯ! ТОВА Е АБСОЛЮТНО СИГУРНО. ТОВА ГО ПРАВЯ ВИНАГИ ЗАЩОТО СЪМ ОТ ПАРТИЯТА НА УМНИТЕ И ЗАТОВА НИЕ ПРЕДЛОЖИХМЕ И ПРИЕМАМЕ САМО ТАКЪВ НАЧИН НА ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ. ПРЕДЛАГАМЕ СЪЩО КАТО ИМАШ ПОВЕЧЕ КОЛИ ДА ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ САМО ЗА ЕДНА. ЗЕР НЯМА ЕДНОВРЕМЕННО ДА ГИ КАРАШ.

Като имаш много коли, плащай за заемана квадратура и тонаж на тротоара и улицата...

ДА СЕ ПРОДАВАТ ТАЛОНИ, КОИТО ДА СЕ ЗАЛЕПВАТ НА СПЕЦИАЛНИ ЧУВАЛИ ЗА БОКЛУК. БОКЛУКА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ В ОПРЕДЕЛЕНИ ДНИ - ПРИМЕРНО 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО. ТАЛОНЪТ ДА СЕ ВИЖДА ЛЕСНО, ЗА ДА СЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ОПИТАТ ДА ИЗХВЪРЛЯТ БОКЛУК БЕЗ ТАЛОН, И ДА БЪДАТ ГЛОБЯВАНИ. ТАКА Е НАЙ СПРАВЕДЛИВО - ИМАШ 1 ЧУВАЛ БОКЛУК - ПЛАЩАШ 1 ТАЛОН, ИМАШ 10 ЧУВАЛА - ПЛАЩАШ 10 ТАЛОНА.

И какво ще попречи, някой да си събират боклука в пликове без стикери и да ги хвърлят нощем между блоковете или на някое празно място? Или ще направим и Държавна агенция "Събиране на боклук", която заедно с МВР да ги излавя?

В Брюксел е така. Изхвърляш в чувал с печат (чиято цена ти е таксата смет) и ти го събират. Изхвърляш в обикновен чувал - не ти го съъбират. Ако щеш си прави планини от боклук в квартала... Ама в панелнаа джунгла, без социален контрол ще стане такова сметище, че жална ни майка

Моля ти се, недей! Не че идеята ти не е цивилизована, но отнесена към нашенския манталитет, ще доведе до купища "анонимни" чували с боклуци , посяти навсякъде. И сега, когато няма заплащане, сутрин току виждам по някоя и друга торбичка с боклук, небрежно пусната на тротоара или до дърветата на има - няма 10 м. от контейнера!

Поредната далаверка в тая държавица! Понеже едни наши хора искат повечко милиони от такса смет, управляващите седнали и взели да мислят как да им угодят. В крайна сметка ефекта от тая ми ти промяна ще е увеличение на такса смет за всеки! Отделно от това, поредният тъп закон ще допринесе за повечко кавги между хората и неразбории в общините. Ще тръгне едно надлъгване между хора, между хората и общината, между хората и фирмата събираща отпадъците, между общината и фирмата... Тия абсурди в крайна сметка кого обслужват - тези които си плащат данъците или фирмата за почистване? КАТЕГОРИЧНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ НЕ ОБСЛУЖВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА В БГ!!! И много скоро след като се въведе тоя абсурд под формата на закон ще ви стане ясно!

Това е най справедливата с-ма.

Не повече от 1.5% от годишния доход? И както винаги категорията без доходи няма да плаща. Те и сега не плащат, но сега ще е официално.

1 богат изхвърля повече от 1 беден

какво стана със завода за преработка на смет, който Борисов два мандата като кмет на София строи (или по-скоро ни обещава) и сега и промена на данъка като премиер прави без да се знае от българските граждани къде отиват парите - тънем в мърсотия в София.

Пълни простотии. Човек пребивава или отсъствува от дадено жилище. Той не може да бъде крепостен селянини в ЕС. На някои рационализатори в данъчното дело им вее под шапките.

Добре е да се плаща на човек. Това ,обаче предполага, че домоуправителите трябва да имат домови книги със точно попълнени списъци - никакви изключения. Дори когато ти дайде гост за повече ог 30 дни - незабавно да се регистрира (виж немския опит). Това може да намали и изборния туризъм , защото "хазяите" ще трябва да плащат...

Господине, идете в Германия да видите какви дебели домови книги водят....Вие май още живеете в ерата на кУманизЪма.

Винаги поддръжката на една къща с двор води до повече смет, от един апартамент в блок. Така че само броят на хората не може да е мерило за такса смет. Освен това , в провинцията , който има студенти в София или някъде другаде, пребивават повече там, където учат, отколкото там ,където се водят , че живеят

Това, което се събира като боклук в един двор са треви листа и клончета и не се изхвърля в кофите за боклук а се изгаря или се оставя да се превърне в торф. Явно никога не си живял в къща с двор.

Пепелта от изгорените треви, клонки и пр. боклуци къде ги изхвърляш или ще ме убеждаваш, че ги използваш като тор и то за отглеждане на цветя?????????????????? Такива псевдограждани и псевдостоличани са причина да се чудят сега управляващите КАК да излезат от тази ситуация. Най-точното, най-правилното и най-справедливото е плащането на килограм за обичайните отпадъци (опаковки и т.п.) и биоотпадъци (развалени храни и т.п.), а други не влизащи в тези групи (мебели, домакински уреди, возила, отпадъци от строителни материали при ремонт и т.п.) да се заплащат допълнително по определен ценоразпис. Да се освобождават от такса смет или драстично да се намали размера, ако съответното домакинство ДОКАЗАНО събира отпадъците си РАЗДЕЛНО!!

Двопа на къщата произвежда клони, трева и листа. Но те не се извозват и признават като битов отпадък, така че не си прав...

как ще хванат да плащат тези ,които живеят в чужбина....не са малко.

Ще ги "хванат" за шлифера...Мнозина са напуснали страната завинаги...

Това трябваше да стане отдавна и напълно подкрепям тази идея. До сега плащах такса смет на имот до който няма път и кофа за смет и таксата е начислена върху данъчната оценка- плащам за неизвършена услуга.Не е правилно да се начислява такса смет върху данъчната оценка на имотите.

Да и си има хора за почистване на парка му/им и на басейна му/им,. Не може 1 човек в гарсониера да прави повече боклук от 1 човек с къща, двор или с апартамент от 150-200 квадрата. Аз също съм за смесена система.

Това е предр(ложено от хора, имащи по...имота. Донякъде е справедливо,но само до някъде. Смятам,че най-правилният вариант е да се плаща не такса смет, а да се плаща на базата на ИЗЧИСТЕНИ/изкарани/ броя кофи или контейнери смет. Тогава ще платя горе-долу толкова ,колкото съм замърсил.

Съгласна съм с последното мнение за смесена системе, защото не мога да се сравнявам с някой, който е 300-400 кв. къща, па макар и сам, с огромен двор с храсти, цветя, дървета, с басейни, с пауни и не знам си какви екзотики, чиято подръжка и почистване също е с бая смет. Категорично съм за СМЕСЕНА СИСТЕМА

важно е да мразим хорат с имоти, така ли? аз пък съм сигурна че ако живея в 150 кв. в центъра с едно дете ще правя по малко боклук от колкото някой в люлин с три деца в 70 кв. Справедливото не е да вземем повече на тези които са постигнали неща в живота, а да се заплаща по равно услугата

А какво ще кажеш за циганите- обитават малки територии, но пък гъсто населени? Освен това боклукът от дворовете е листа и треви и не се изхвърлят в кофите.

това го слушаме от 20 години и винаги преди местни избори обещават......

При нас има три блока ,които си изхвърлят боклука в общо 5 контейнера,но в добавка си имаме един супермаркет и огромен магазин за един лев също накичени на тези контейнери....Много често при разопаковане на стоката от магазините сутрин рано няма празна кофа ....защо аз ще плащам за мизерията на магазините?????Става въпрос за Варна

Така е по-справедливо, но... предполага доста корупция и бюрокрация. Освен това начина на събиране на сметта в момента изобщо не залсужава и два лева такса - абсолютно под всякаква критика е. Мисля, че е редно да се премине къ нов начин на събиране, който да е по-евтин и да предполага повече отговорност от страна на гражданите - например изграждане на подземни бункери, което ще премахне гадните, мръсни и вонящи кофи. За съжаление имам чувството, че това никога няма да се случи в БГ.

подземни бункери - пълни глупости! ти луд ли си? аз се страхувам да доближа кофата за боклук посред бял ден заради лошо гледащите ме цигани около нея, та ще имам смелостта да ида в подземен бункер?! май забравяш в коя държава живеем...

Не си разбрала - подземни не означава, че ще трябва да изхвърляш боклука в помещение под кота нула, а че кофите за отпадъци ще бъдат вкопани в земата и само капаците им ще бъдат на кота нула.

герберастите от ГРОБ пак мислят как да измъкнат повече пари от хората, за да могат да ги откраднат.

Присъединявам се към улевото!;о)

поредната безумна идея, която управляващите в най-скоро време ще самоотрекат

А депутатите и министрите трябва да плащат такста "измет" !

Нищо не трябва да се плаща на тия престъпници от Герб ...и то точно сега преди изборите. Защо ще им пълним мутрите с пари...

А ОТКЪДЕ ЗНАЕТЕ КОЛКО ЧОВЕКА ЖИВЕЯТ В ЕДНО ЖИЛИЩЕ ?? В НАШИЯ БЛОК НАПРИМЕР ЖИВЕЯТ ДВЕ СЕМЕЙСТВА С ДВЕ ДЕЦА СТУДЕНТИ КОИТО ОТ ЧЕТВЪРТЪК СА В НАШИЯ ГРАД КАКВИ ПАРИ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ СЛЕД КАТО ТЕ 3 ДНИ УЧАТ В ДРУГ ГРАД И ОСТАНАЛИТЕ СА В ДРУГ ПРИ РОДИТЕЛИТЕ ???????????????/

Дано се приеме. А тия от столична община нямам думи с които да ги опиша обидно. Може ли да ми искат такса смет от 500 лв. за това, че живеем само двама души в една къща. Тя може и да не е с ниска данъчна оценка, но все пак колко боклук изхвърлят двама души. За тия пари трябва и улицата да мият и снега да чистят. Абсолютни безсрамници, да не говоря, че от две години ги чакам да ми издадат една проста служебна бележка. И кметицата е същата, писал съм и десетки пъти, но все едно от умрял писмо.

аз пък мисля, че трябва да бъде застъпен повече социалния елемент. Ако живееш в къща и се само 2ма души и имаш висока данъчна оценка, значи не ти е проблем да плащаш 500лв. Като си я купувал/строил да си мислил. Който си сметнал паричките и е предпочел 20годишен 2стаен панел в Надежда, нормално е да плати 100лв.

ЕЕЕЕ по тая логика циганите въобще не трябва да плащат такса смет, щото живеят в коптори, а правят най-големия боклук..... И какво да правя, ако съм безработна и живея в наследствен апартамент ? Да се сърдя на починалите си родители, че не са мислили как ще си плащам таксата за смет ?

Какво социално намираш в това безцеремонно да обезличиш и да обезстойностиш постигнатото с много труд (вероятно по квалифициран, а оттам и по добре заплатен) през изминалите години с наглото "да си мислил като си строил/купувал"??!! Това е безумно!! Истината е плащане на КИЛОГРАМ пречупено през призмата на ФАКТИЧЕСКИТЕ разходи по извозването до определените сметища. Ако за 3 кг отпадък, който особено в летния сезон генерира освен неприятна миризма, но е и развъдник на разнасящи болести инсекти и гризачи транспортът няколкократно надвишава този, необходим за извозването на примерно 3 тона отпадък, защото е единствен и разположен в зона отдалечена на голямо разстояние до сметището то това би следвало да се вземе под внимание и да се включи в таксата.

Коментарът ти е продиктуван от завист към по- заможните. Така може да разсъждава само човек, на когото боклука е в главата му.

Чакай малко, ти правиш ли разлика между данък сгради и такса смет? Или, давай, да оскубем богатия, а циганите, дето живеят във фургоните? Те няма да плащат, а?

то ако е на човек, пак не е много справедливо. Колко боклук може да изхвърли един пенсионер. Тия карат на тиквички, хляб и мляко. Те почти не изхвърлят боклук. Или пък едно 2-годишно дете? Така, че на данъчна ми се струва най-честно, докато не успят да въведат някакъв начин да се измерва боклука, който изхвърляме и дали е разделен.

Богатите въведоха плоския данък, да се измъкнат. Сега се измъкват пак. И пак баламите мъкнат тарикатите на гърба си!!!

Говорите глупости, богатите плащат данък върху данъчната си оценка, а тук обсъждаме таксата смет. Или, давай да мразим богатите по принцип...

Нека не забравяме, че става дума за смет, а не за имотно състояние и данъчни оценки на имота. данък имот е едно, а такса смет за УСЛУГАТА сметосъбиране и извозване е съвсем друго. Едното няма нищо общо с другото-едното (данъка) е свързан с имота, а таксата (смет) с брояна хората или количеството смет, генерирано от хората в този имот-това са две различни неща и е крайно време и ние като граждани и общината да сме наясно стези две понятия.

Аз също смятам , че е правилно такса смет да се плаща на човек, защото е несправедливо големите семейства да плащат колкото двама души.

А справедливо ли е семейство от 4 човека с едно-единствено жилище, да плащат четири пъти повече от сам човек, притежаващ четири жилища (разбирай - богат човек)? Нека да е ясно, че "такса смет" си е такса само по име - тя всъщност си е данък...

Е, този с четирите апартамента си плаща данък сгради за тях. Но не може да прави 4 пъти повече боклук, нали?

Най-сетне да направим една малка крачка към разума! Дано не е само предизборна въдица! Преди всичко нормализирайте разделното събиране. От доста време в София реално такова няма.

Досега подобна практика не е въведена не защото никой не се е сетил за нея, а защото е ясно, че е много трудна, даже НЕВЪЗМОЖНА за администриране. Ще дам само следния пример - сигурно 50-60 % от колите в София карат години наред без платен данък МПС, та управляващите се принудиха да измислят какви ли не капани (прегледи, нотариуси) за да се ограничи това! И то при положение, че всяко МПС има ДК по който могат да се направят всякакви сравнения, издирвания и т.н. Мисълта ми е, че общините с това не могат да се справят, а ще ви проследят кой къде живее и колко боклук прави?! Смех, драги зрители... Да ни говорим, че по този начин бюджета им драстично ще се свие, защото аз мога да имам 5, 10 имота, ама живея само на едно място, нали? Което значи, че бързо-бързо ще се откажат от тази си идея, пардон, ще се откажат веднага след изборите, помнете ми думата...