Въпросът остава на ниво технически преговори между страните членки и не е ясно дали до края на юли квотната система ще влезе в сила, предаде БНР.

Без законодателно гласуване след 5 часа дискусии Съветът по правосъдие и вътрешни работи не даде зелена светлина за разселването на 40 000 бежанци, пристигнали в Италия и Гърция, в останалите държави от ЕС. Това потвърди след срещата в Люксембург министър Рихард Козловскис от Латвийското ротационно председателство.

"Няма общо виждане дали приемът на бежанци трябва да е доброволен или задължителен. Има и различни мнения за критериите, които изчисляват евентуалните квоти. Надявам се да стигнем до общо решение при следващото ротационно председателство на Люксембург", каза латвийският министър.

Това е стъпка в правилната посока, успокои авторът на предложението - гръцкият еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.
 
"Комисията няма да намери покой, докато не постигнем споразумение. Ще защитаваме до край предложението ни. Формулата за разпределение е обективна и реалистична", заяви еврокомисарят.

Повечето вътрешни министри изразиха принципна солидарност с миграционната криза в Италия и Гърция. Сред тях бе и Румяна Бъчварова.

"Преценката ни е, че трябва да проявим солидарност и винаги сме заявявали тази позиция. Утре на нас може да ни се наложи да поискаме такава", каза българският вътрешен министър преди дискусиите.

В началото на месеца България настоя за преразглеждане на квотното разпределение, според което би следвало в следващите две години да приеме 788 мигранти, от които 572 от пристигналите в Италия и Гърция (343 от Италия и 229 от Гърция).
Срещу всеки приет имигрант ЕС осигурява 6000 евро помощ за държавата домакин.

Спешните мерки ще се обсъдят другата седмица на срещата на върха на Евросъюза. Премиерите обаче могат само да постигнат политическа договорка. За да влезе в сила юридически, новата схема отново трябва да мине цялата процедура между институциите, най-рано до края на юли.