Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, вече трябва да бъдат произведени по БДС. Това се отнася и до месните заготовки и месните продукти.

Брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.

Изискването беше въведено с наредба през ноември 2015 г. с една година гратисен период. 

До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата, да бъдат по утвърдените стандарти.

С наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им.

Целта на стандартите е да гарантират качествена храна.

Не се предвижда поскъпване на купоните за храна на учениците, нито редуциране на порциите, но ще се увеличат разходите на фирмите за хранене.

Според някои фирми за столово хранене, за да се вместят в цената на купона, трябва да се намалят количествата. Според други обаче това са спекулации и храната на децата в училищата няма да намалее.

Наскоро кадри на безплатна училищна закуска - филии с петна от лютеница и сандвичи уж с колбас, предизвикаха бурни негативни реакции в социалните мрежи. Оказа се, че видът и количеството на училищната храна не се определя от фирмата-доставчик или от училището, а от държавата.

В отговор просветният министър Меглена Кунева предложи Обществени съвети на родителите също да могат да контролират доставяните безплатни закуски на учениците. Според нея отделно може да се направи и забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и учениците.