Хиляди хора се събраха на площад "Дам" в центъра на столицата Амстердам още от ранни зори, за да приветстват новия холандски монарх и неговата аржентинска съпруга - кралица Максима, които излязоха на балкона на кралския дворец.

Малко преди това кралица Беатрикс официално подписа документа за абдикирането си от трона.

Аз, кралица Беатрикс, се оттеглям от престола си и го отстъпвам на своя син Вилем-Александър”, гласеше част от документа, който беше прочетен преди подписването, излъчено на живо от кралския дворец.

Кралицата се просълзи при пристигането си. На подписването на акта присъстваха 46-годишният Вилем-Александър, съпругата му и членове на правителството. Трите деца на краля и кралицата, включително най-голямата - сега принцеса на Оранж Катрина-Амалия (9 г.), също присъстваха на церемонията, облечени в еднакви жълто-бели рокли.

На 31 януари кралица Беатрикс навърши 75 години. През 1980 г. тя стана шестият монарх от Оранската династия, след като престолът й бе отстъпен от нейната майка, кралица Юлиана, властвала 31 години.

Родената през 1938 г. Беатрикс е посещавала по време на Втората световна война начално училище и гимназия в Канада и Холандия. През 1961 г. завършва право в Лейденския университет. През 1966 г. сключва брак с германския дипломат Клаус фон Амсберг, с когото имат три деца: принц Вилем-Александър (роден през 1967), принц Фрисо (1968) и принц Константейн (1969).

Съпругът на кралица Беатрикс е покойник от 2002 г. Бракът между двамата е посрещнат с бурни протести, заради участието на Клаус ван Амсберг в младежкото движение на Хитлер и във Вермахта през Втората световна война.

Монархията струва 110 млн. евро на година

Очакваше се противниците на монархията да се появят, вместо в кралското оранжево, в бели дрехи и с бели балони, на площад Дам. Според данни на правителството монархията струва 110 млн. евро на година. Самият Вилем-Александър трябва да получава 800 000 евро нето, според Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Германският социолог Паул Шнабел казва, че сувереният народ си е позволил луксът „да институционализира историческото си и национално чувство“.

Според едно проучване около 80% от холандците са на мнение, че Вилем-Александър е добре подготвен за ролята на крал. Почти половината обаче смятат, че високите разходи за планираната церемония по смяната на трона, не подхождат на днешните времена, предаде австрийският бизнес вестник Виртшафтсблат.



Вижте снимки