Инцидентът е станал с хеликоптер Ми-17 в североизточната част на Пакистан, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

С машината, която се разби в училище в отдалечен район в Хималите, са пътували европейски и азиатски дипломати. Военният говорител Асим Баджва съобщи, че на борда на машината е имало 17 души, от които 11 чужденци и шестима пакистанци.

Вижте снимки >>>

Сред жертвите са и съпругите на посланиците на Малайзия и Индонезия, както и двамата пилоти.

Ранени са посланиците на Полша и на Холандия
, съобщи пакистанската армия.

Румънският посланик в Исламабад е бил на борда на хеликоптера, който бе свален днес от талибани в Пакистан, но е извън всякаква опасност, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на румънското министерство на външните работи.

Талибаните обявиха, че са свалили военния хеликоптер с чуждестранни дипломати и че тяхна мишена е бил премиерът Наваз Шариф, предаде Франс прес. Ислямисткото движение обяви в комюнике, че е поразило машината с ракета въздух-земя.

Данните на армията отговарят на списъка с имената на пътниците. Норвежкото външно министерство обаче засега не е потвърдило смъртта на посланик Лейф Ларсен.

Делегацията от посланици, дипломати и журналисти бе днес на обиколка из туристическата област Гилгит-Балтистан, за да се запознае с изпълнението на проектите, финансирани в този регион от международната общност.

Един от трите хеликоптера, използвани за превоз, се е разбил в сградата на местно училище при кацане, съобщи за АФП член на делегацията, пътувал с друга машина. Според очевидец, училището се запалило след катастрофата.

"А в момента на катастрофата там имаше и деца", заяви за АФП служител от местна болница, който изрази опасения, че броят на жертвите ще нарасне.

Членовете на делегацията са откарани според него във военната болница в Гилгит, главния град на този регион в подножието на Хималаите.

Предвидено бе по-късно днес дипломатите да разговарят в Гилгит с премиера на Пакистан Наваз Шариф, пътувал към града в момента на катастрофата. Той поднесе на пострадалите най-искрени съболезнования и се върна със самолет в Исламабад, съобщи канцеларията на министър-председателя.