Това съобщи областният управител Минко Ангелов след заседание на оперативен щаб по проблема в областния център.

В момента в резервоарите, които подават вода за кварталите "Болярово", "Кенана" и "Любен Каравелов" има 70 000 кубика вода, които ще стигнат за няколко дни, уточни той.

По-рано днес РЗИ издаде заповед за спиране на кладенците от "1" до "10" в помпената станция "Хасково" 1, както и помпената станция "Хасково" 2.

Част от взетите вчера проби показват отново отклонение по показателя уран, което налага ограниченията за използване на водата за пиене и готвене да останат, информира Ангелов.

По негови думи завишено съдържание на метала от два до три пъти над нормата се е проявило в проби от спрените днес помпени станции и в една проба от помпена станция "Узунджово 2", а всички останали водоизточници са в нормите.

"След спирането на станциите ще издържим не повече от 2-3 дни, след това преминаваме на воден режим и на водонски", коментира шефът на ВиК-Хасково Тодор пред Дарик.

Мониторингът продължава, днес проби са дадени и в Националния център по радиология и радиационна защита с цел изследване за алфа лъчене, посочи още областният управител.

Той смята, че едно от трайните решенията за справяне с проблема е пречиствателна станция за питейна вода от компрометираните кладенци.

Започнали са разговори с фирми от бранша, като евентуално такова решение трябва да бъде финансирано от бюджета, допълни областният управител.

По-рано прокуратурата в Хасково започна проверка за укриване на информация за състоянието на водата в града от длъжностни лица. Вече е разпитан шефът на ВиК Хасково.

Парламентарната група "БСП  за България" настоя да се проведе изслушване в НС на министрите на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие за урана във водата в Хасково.