Френският президент стана обект на необичайната закачка в интернет пространството, предаде Франс прес, цитиран от БТА. От този уикенд, когато човек напише в търсачката на Гугъл на френски думата "задник" (тоест "trou du cul"), първата предложена страница, която му изважда търсачката, е страницата на френския държавен глава в социалната мрежа Фейсбук.

В изявление на Гугъл във връзка със случая се пояснява, че не става дума за пиратска атака, а по-скоро за лоша шега. Този феномен изисква едновременно действие на интернет сайтовете и на интернет специалистите. Колкото повече са тези, които асоциират дадена ключова дума с избран интернет адрес, толкова по-често търсачката на Гугъл поставя в класацията на търсените сайтове съответния интернет адрес на по-горна позиция, когато в полето за търсене се въвежда дадената ключова дума.

От Гугъл казаха, че вероятно сега известен брой уебдизайнери са асоциирали обидната дума със сайта във Фейсбук на президента, тоест направили са така, че при въвеждането й в полето за търсене тя да насочва търсенето най-често към страницата на Саркози. Гугъл допълни, че не одобрява подобна практика.

Проблемите със социалната мрежа може би са най-малките на френския президент. Във Франция се провеждат протести, предизвикани от предложената от правителството пенсионна реформа, според която възрастта за пенсиониране се увеличава от 60 на 62 години. В същото време стачкуват и учители след обявени за съкращение 7 хил. работни места. Освен това пред много френски посолства в Европа се провеждат демонстрации против френската имиграционна политика.