Решението ще допринесе за опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница, съобщи пресслужбата на кабинета.

Състоянието на оградата, нейното изграждане, цена и срокове на построяване бяха основен спор между депутата от БСП Елена Йончева и вицепремиера от ОП Валери Симеонов.

Преди дни прокуратурата отказа да образува срещу Йончева досъдебно производство по сигнала на вицепремиера Валери Симеонов, че е издала държавна тайна с информация за оградата на българо-турската граница. Тя обясни, че проблемът е в основателни съмнения за корупционни практики.

В края на август правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1 224 000 лв. за изграждане на допълнителен участък от оградата по българо-турската граница и прилежащия към него път по поречието на река Тунджа на територията на Хасковска област.

Тези средства са за изграждане на удължението на оградата в района на р. Тунджа с обща дължина от 1875 м. С това удължаване на оградата, последният участък от нея на територията на Хасковска област, който беше проектиран на 11 540 метра, става 13 415 метра.