Операцията е осъществена през нощта на 10 срещу 11 ноември и вчера под ръководството на окръжната прокуратура в Хасково. В нея са участвали служители на "Гранична полиция" и на ДАНС.

Сигналът е подаден от гранични служители, каза окръжният прокурор на
Хасково Иван Стоянов, цитиран от БТА.

Това е най-голямото количество хероин, задържано на зелената ни граница, на влизане от Турция за България.

Вижте снимки >>>

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че хероинът е открит в бункер в земеделска земя в землището на с. Щит, на 15 метра от турската граница. Според главния секретар е ясно, че наркотикът е внесен от Турция и е предназначен за Западна Европа.

Задържани са арендаторите на нивата - 60-годишният Сребрьо Сребрев и сина му - 32-годишният Михаил. Бащата излежавал присъда за убийство и е освободен от затвора през 2011 г., предаде БТА.
След обиск в дома им в Свиленград са открити огнестрелно оръжие, боеприпаси, мобилни телефони и СИМ карти.
Двамата са задържани за 72 часа с прокурорско постановление. Разследването се извършва от агенти в ДАНС.

"Лицата са си направили депо, от което да претоварват съответният наркотик. Реално схемата функционира пред легална земеделска дейност, което им осигурява легален безпрепятствен достъп до мястото. След като сме получили сигнала за подготвяното тежко криминално престъпление, предприели сме и съответните оперативно-тактически действия, така че да не допуснем изненади", каза Лазаров.

От началото на годината всички рискови участъци по всичките ни граници са под по-засилено наблюдение, на което се дължи успешният резултат на операцията, добави той.

Лазаров обясни, че хероинът е внесен у нас през т. нар. зелена граница. По думите му неслучайно е избрана тази силно пресечена местност, защото тя е изключително трудна за охрана и за противодействие.

"От месец има засилени проверки на всички наши граници, включително и на граждани на ЕС заради заплахите от преминаването на т. нар. чуждестранни бойци, свързани с нашето противодействие по линия на международния тероризъм", отбеляза Светлозар Лазаров.

Той посочи, че са засилени и проверките на всички моторни превозни средства, за да се пресече възможността за незаконно преминаване на нелегалните имигранти през граничните контролно-пропускателни пунктове.

Поради тези причини нарушителите се ориентирали към контрабанда през "зелена граница".

По-рано днес стана ясно, че от 1 до 9 ноември 102-ма души са задържани при мащабна операция на МВР в София срещу притежание и разпространение на наркотици.